BiH
0

Lagumdžija: Neodgovoran potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

FENA
Potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je neodgovoran, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDPBiH nakon što je jučer Klub delegata Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta odbio dati dvotrećinsku podršku Silajdžićevom stavu da je odluka o ratifikaciji ugovora BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) destruktivna po vitalni interes Federacije BiH.

"Ohrabruje što je Klub Bošnjaka imao snage, a Haris Silajdžić sad ima obavezu, pravnu, ustavnu i političku, da potpiše odluku ili ostavku.

Iskreno sam razočaran što je uopšte došlo do tako neodgovornog poteza, odnosno do slanja odluke Domu naroda. Za tim mehanizmom se poseže samo kad je više nego očigledno da se radi o vitalnom interesu", rekao je Zlatko Lagumdžija.

Jučerašnja dešavanja u Klubu delegata Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta on je prokomentirao kao odraz političkog stanja u zemlji, odnosa dviju najjačih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH). Prema njegovim riječima, ove dvije političke partije pokazale su neslogu i u vezi s pitanjem vitalnog interesa.

S druge strane, smatra Lagumdžija, odlukom Kluba Bošnjaka obeshrabreni su radikalni srpski elementi koji su priželjkivali drugačiji ishod kako bi imali argumente za prikazivanje situacije u BiH gorom nego što jest.

Odluku o ratifikaciji ugovora između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve odobrila su nedavno, uz protivljenje predsjedavajućeg Harisa Silajdžića, druga dva člana kolektivnog predsjedništva zemlje, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Silajdžić je ubrzo nakon toga proglasio odluku destruktivnom po vitalni interes entiteta Federacije BiH.

Koristeći ustavne mogućnosti, zatražio je mišljenje Kluba delegata naroda kojem pripada, Bošnjaka, u Domu naroda parlamenta entiteta po čiji je vitalni interes, prema njegovom stavu, navedena odluka Predsjedništva zemlje destruktivna. U slučaju da je istog mišljenja bila dvotrećinska većina Kluba Bošnjaka, odluka o ratifikaciji ugovora između BiH i SPC-a bila bi pravno nevažeća, obrazlažu poznavaoci ustavne materije i procedura.

Sjednica Kluba Bošnjaka delegiranih u Dom naroda Federalnog parlamenta održana je jučer u Sarajevu. Predstavnik Silajdžićevog kabineta Damir Arnaut obrazložio je prisutnima da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne osporava, niti to čini iko drugi, osnovni tekst ugovora između BiH i SPC-a.

Silajdžić se protivi jedino odredbi u preambuli ugovora, a iz njene formulacije, prema Arnautovim riječima, proizlazi kao da je SPC država ili međunarodna organizacija, pa se stoga - upozorio je - na tlu BiH može ponašati u skladu s tim statusom i u pogledu svoje imovine, crkava i drugih dobara, naprimjer.

Ne protiveći se općenito postizanju ugovora sa SPC-om, Silajdžić je za to da on bude potpisan s preambulom na osnovu koje će se odnosi BiH sa SPC-om zasnivati na domaćem zakonu o odnosima države s vjerskim institucijama, a ne s međunarodnim organizacijama, izjavio je Arnaut.

Sjednici Kluba Bošnjaka prisustvovalo je 13 od ukupno 17 delegata. Od prisutnih, pet su kadrovi Silajdžićeve Stranke za BiH, sedam Stranke demokratske akcije, a jedan je član Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) "Sefer Halilović".

Za Silajdžićevu inicijativu glasalo je pet članova njegove stranke i jedan stranke Sefera Halilovića, dok je sedam delegata članova SDA bilo uzdržano.

Tako Silajdžićevom proglasu nije data neophodna dvotrećinska podrška.

Delegati članovi SDA predlagali su nakon toga zaključak da se o svemu izjasni Ustavni sud BiH, ali u tom momentu kadrovi SBiH su već bili napustili sjednicu i više nije bilo kvoruma za odlučivanje.