BiH
13

Lagumdžija: Nema dogovora između mene i Dodika; Špirić: BiH ne smije biti krčma

Piše: J. Hadžiahmetović
Zlatko Lagumdžija i Nikola Špirić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na 106. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se danas održala u Sarajevu većinu tačaka dnevnog reda činila su razrješenja i imenovanja rukovoditelja institucija i agencija. Međutim, o njima se nije razgovaralo.

Među 40 tačaka dnevnog reda bili su Prijedlog odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Regulatorne agencija za komunikacije i Informacija o poduzetim aktivnostima po dostavljenoj naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za provedbu istrage protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca.

Međutim, prije same sjednice su predsjedatelj Vijeća ministara Vejkoslav Bevanda, te njegovi zamjenici Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i Nikola Špirić, ministar finansija naše zemlje, odlučili da se o ovim tačkama ne govori.

"Najvažnija odluka koju smo danas donijeli je ona o transferu sredstava za poplavljena područja. Vijeće ministara je kroz uštede i iz donatorskih sredstava izdvojilo 10 miliona KM", kazao je Lagumdžija.

Tajni dogovor?

Ovaj novac će biti prebačen na račune entiteta i Distrikta Brčko, a nakon toga kantonima i općinama.

"Očekujemo da se to počne raditi od sutra za najurgentnije potrebe stanovništvu. Očekujemo da će najveći dio sredstava ići za popravku domova i stanovanje. To će praktično biti najveća donacija jedne zemlje, u ovom slučaju institucija BiH", dodao je on.

Kako kaže, o kadrovskim rješenjima se nije razgovaralo jer je potrebno, kazao je Lagumdžija, raspisati konkursi za navedene pozicije.

"Ovo se ne odnosi na Gorana Zubca jer je njemu mandat u toku. Zamjenik ministra sigurnosti, Mladen Ćavar, je informisao Vijeće ministara i konstatovali smo da moramo imati mišljenje Nezavisnog odbora", kazao je Lagumdžija.

Spekuliše se da postoji tajni dogovor između SDP-a i SNSD-a o raspodjeli pozicija u određenim agencijama, konkretno u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te da su zbog ovoga, navodno, te tačke danas skinute sa dnevnog reda. Ovakve spekulacije Lagumdžija naziva izmišljotinama.

"Ne postoji nikakav dogovor između Dodika i mene o bilokakvom kadrovskom rješenju u IDEEA-i ili nekoj drugoj instituciji", kazao je Lagumdžija.

Pogađanje i krčmljenje

Međutim, Špirić je potvrdio da među članovima Vijeća ministara i stranaka koje učestvuju u njegovom sastavu ima dogovora i pregovora.

"Nije bilo imenovanja jer, nažalost, BiH počiva na pogodbama i ja sam protiv toga. Pitao sam kolege zašto procedura koja je završena nije tačka dnevnog reda, a traži se da se raspisuju konkursi i da se počiva na ucjenama. Ja sam protiv toga, ili će sve biti rađeno po proceduri ili će sve čekati. Ako neko kaže da nije spreman glasati, zašto će nam ta tačka dnevnog reda", upitao se Špirić, te dodao:

"Najveću cijenu tim unutrašnjim pogodbama plaćaju građani ove zemlje. Ne možete reći: 'Mi nećemo imenovati direktora RAK-a jer čekamo da se raspiše konkurs za poziciju za koju smo mi zainteresirani'. Od ove zemlje se ne smije praviti krčma. Oni koji misle da se pogađaju i da od svega prave buvljak, to mogu raditi, ali bez mene".