Razmjena udaraca
80

Lagumdžija na Twitteru opet o lideru DF-a: Komšić ponovo (ne)svjesno odigrao za Čovića

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon pauze od nekoliko mjeseci ponovo se oglasio putem Twittera u vezi sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a.

Tako Lagumdžija u najnovijem tvitu kritikuje Komšićevo saopćenje u kojem lider DF-a poziva na ukidanje konstitutivnosti naroda i snažniji angažman na uspostavi građanskog i demokratskog principa.

"Komšić ponovo (ne)svjesno odigrao za Čovića. Da ima drżavotvorne volje i pameti, usmjerio bi sve na domove naroda gdje se formiraju vlade i mijenja Ustav, a ne na “svoju” fotelju u Predsjedništvu", napisao je Lagumdžija na Twitteru.

Ubrzo nakon toga uslijedio je novi Lagumdžijin tvit.

"Da bi imali građansku državu po evropskim standardima, a ne po komunističkoj konstitutivnosti ili unitarizmu, potrebno je graditi građansko društvo zajedničkih vrijednosti. Predizborni populizam to ruši", napisao je Lagumdžija.

Također, i Komšićev potez da se kandidira za člana Predsjedništva BiH je već duže na tapetu Lagumdžije, pa je tako početkom ove godine napisao da je "krajnje vrijeme da SDP pokaže liderstvo i jasno kaže da nema namjeru slijepo slijediti pogubne poteze lidera DF-a".

"Uz to sve pogubnija postaje percepcija o SDP-u koji samo trčkara za liderom DFa i pazi da ga ne naljuti mada je sve manje jasno za koga on radi. Namjere ovdje prestaju biti politički relevantne jer su špekulacije o posljedicama uglavnom u domenu da li sve ovo radi za SDA ili za HDZ ili za oboje. Među potencijalnim biračima građanske opcije, kao i među Bošnjacima u cjelini, stvarat će se osjećaj i strah da Dodik i Čović sigurno ulaze u Predsjedništvo, što će znatno uticati na rezultat i povjerenje u stranke ili koalicije koje će izabrati 'trećeg člana'“, kazao je tada Lagumdžija.

Komšićev odgovor je bio "ako je pokušaj da se zaustavi Dragan Čović izdaja zemlje, zovite me izdajnikom".

"Što se tiče gospodina Lagumdžije, on je zaista dosljedan. Dosljedan u podršci Draganu Čoviću. Podsjećam vas da sam se s pomenutim gospodinom razišao 2012. upravo zbog njegovog sporazuma sa Draganom Čovićem, kojim je davao Čoviću sve ono što on danas traži", rekao je ranije Komšić za Klix.ba.