{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH

F
5.9.2014. u 17:06
6
44
Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH
6
Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadora Jonathana Moorea.
Lagumdžija i ambasador Moore su izrazili svoje duboko žaljenje zbog nesreće koja se dogodila u jami Raspotočje RMU Zenica, u kojoj je izgubljeno i pet ljudskih života.

Istaknuli su da se radi o velikoj tragediji za cijelu Bosnu i Hercegovinu te da dijele bol i suosjećaju sa porodicama stradalih rudara.

Također, pohvalili su solidarnost i požrtvovanost koju su iskazale spasilačke ekipe prilikom izvlačenja zarobljenih rudara.

U nastavku razgovora Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja i stupanja na dužnost ambasadora Moorea i uvjerenje da će uspješna saradnja Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije OSCE-a u BiH biti nastavljena s obzirom na sagovornikovo bogato diplomatsko iskustvo i poznavanje prilika u BiH i regionu.

Lagumdžija i Moore su razmijenili informacije i mišljenja o trenutnim prilikama u BiH i regionu, posebno predstojećim Općim izborima u BiH, saradnji BiH i OSCE-a, te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja.

Između ostalog sagovornici su pozdravili početak rada Posmatračke misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i izrazili uvjerenje da će predstojeći Opći izbori u BiH biti održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Također, pozdravili su odluku Stalnog vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin Mediteranske konferencije OSCE-a, krajem oktobra ove godine u Neumu te izrazili zadovoljstvo u vezi sa formiranjem i radom Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH o ispunjavanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza BiH.

Lagumdžija je ponovio spremnost BiH da implementira OSCE obaveze te istaknuo da se BiH zalaže za prevenciju zajedničkih prijetnji i opasnosti, kao i izgradnju sveobuhvatne i trajne sigurnosti za sve.

Prioriteti BiH unutar OSCE-a u budućnosti i dalje ostaju borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina, kao i borba protiv trgovine ljudima.

Posebno je naglasio opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje, saopćeno je iz MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: