{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH

F
5.9.2014. u 17:06
6
44
Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH
6
Lagumdžija-Moore: Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu BiH
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadora Jonathana Moorea.
Lagumdžija i ambasador Moore su izrazili svoje duboko žaljenje zbog nesreće koja se dogodila u jami Raspotočje RMU Zenica, u kojoj je izgubljeno i pet ljudskih života.

Istaknuli su da se radi o velikoj tragediji za cijelu Bosnu i Hercegovinu te da dijele bol i suosjećaju sa porodicama stradalih rudara.

Također, pohvalili su solidarnost i požrtvovanost koju su iskazale spasilačke ekipe prilikom izvlačenja zarobljenih rudara.

U nastavku razgovora Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja i stupanja na dužnost ambasadora Moorea i uvjerenje da će uspješna saradnja Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije OSCE-a u BiH biti nastavljena s obzirom na sagovornikovo bogato diplomatsko iskustvo i poznavanje prilika u BiH i regionu.

Lagumdžija i Moore su razmijenili informacije i mišljenja o trenutnim prilikama u BiH i regionu, posebno predstojećim Općim izborima u BiH, saradnji BiH i OSCE-a, te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja.

Između ostalog sagovornici su pozdravili početak rada Posmatračke misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i izrazili uvjerenje da će predstojeći Opći izbori u BiH biti održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Također, pozdravili su odluku Stalnog vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin Mediteranske konferencije OSCE-a, krajem oktobra ove godine u Neumu te izrazili zadovoljstvo u vezi sa formiranjem i radom Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH o ispunjavanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza BiH.

Lagumdžija je ponovio spremnost BiH da implementira OSCE obaveze te istaknuo da se BiH zalaže za prevenciju zajedničkih prijetnji i opasnosti, kao i izgradnju sveobuhvatne i trajne sigurnosti za sve.

Prioriteti BiH unutar OSCE-a u budućnosti i dalje ostaju borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina, kao i borba protiv trgovine ljudima.

Posebno je naglasio opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje, saopćeno je iz MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: