BiH
11

Lagumdžija - Mesić: Građani i narodi BiH trebaju funkcionalnu državu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

U fokusu razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na proteste koji već mjesec dana traju u različitim gradovima BiH.

Lagumdžija je detaljno upoznao Mesića sa dešavanjima u BiH, naglašavajući da je nezadovoljstvo BiH građana opravdano i da je prioritetni zadatak političara da slušaju glas naroda kako bi se što prije uhvatili ukoštac sa problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama.

Mesić je upoznao Lagumdžiju sa novim pristupom u rješavanju pitanja u BiH, a koji su osnovi ima prekomponiranje BiH na organizacione jedinice koje bi bile funkcionalne i ne bi bile nacionalno „obojene“.

Lagumdžija je istaknuo da se radi o dobrodošloj inicijativi u vrijeme potrage za novim pristupom Europske unije i međunarodne zajednice prema BiH.

Ističući da se radi o inicijativi koja vrlo jasno i precizno daje dijagnozu stanja u BiH, a koja se dalje može kroz dijalog dorađivati kako bi se došlo do rješenja koje će omogućiti funkcionalnu državu i zaštitu prava za sve narode i građane u Bosni i Hercegovini, na tragu onoga što se može nazvati Dayton 2.

U tom smislu ova ideja je moguće komplementarna i sa najavama o novom pristupu EU prema BiH, a koji će pored realizacije političkih ciljeva, u fokusu imati ključne ekonomske i socijalne reforme, osiguranje vladavine prava i efikasne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.