Kongres socijalista Evrope
0

Lagumdžija lobirao protiv aplikacije SNSD-a

SRNA
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić izjavio je Srni da, zahvaljujući lobiranju SDP BiH Zlatka Lagumdžije, na Kongresu Partije evropskih socijalista u Pragu nije razmatrana aplikacija SNSD-a za prijem u status posmatrača.

"Naša aplikacija u viši status nije razmatrana upravo zbog problema sa SDP BiH. Budući da su oni jedini predstavnici socijaldemokratije iz BiH, sada su lobiranjem prije kongresa ponovo nanijeli štetu SNSD-u, jer su kroz nekoliko uticajnih zemalja članica izdejstvovali da se ne razmatra aplikacija SNSD-a za status posmatrača", istakao je Radojičić.

Radojičić  kaže  da se Lagumdžija i njegova stranka od nastanka SNSD-a protive članstvu i napredovanju ove partije u socijaldemokratskim  asocijacijama. 

"Naši sukobi su loši za reputaciju zemlje u cjelini, ali to je deset godina kontinurane politike kojom Lagumdžija želi da spriječi SNSD u svakoj stepenici napredovanja prema vani", naglasio je Radojičić. 

On je izrazio nadu da će Lagumdžijino blokiranje aplikacije SNSD-a biti promjenjeno kada  komisija   dođe u BiH i razmotri sve okolnosti rada SNSD-a i odnosa ove stranke sa SDP BiH.

Komentarišući    to što je   SDP BiH    dobio   status pridruženog člana  Partije evropskih socijalista,  Radojičić je rekao da je  to   maksmimalno što može dobiti partija iz  zemlje koja nije član EU. 

On je   podsjetio   da je  SDP  BiH već dugi niz godina bio u Partiji evropskih socijalista u statusu posmatrača. 
Radojičić prenosi stav socijaldemokrata u Evropi, koji smatraju da je globalna  ekonomska kriza nastupila zbog problema u finansijskom sektoru i da su problemi banaka i fondova izazvali negativna svjetska ekonomska kretanja, zbog čega je potrebno uspostaviti novi globalni finansijski sistem, o čemu treba razgovarati sa glavnim akterima -  SAD ,   zemljama u razvoju i UN. 

On je rekao da su na dvodnevnom Kongresu Partije evropskih socijalista u Pragu, gdje su glavne teme bile izazovi ekonomske krize, klimatske promjene i stanje pokreta ljevice u Evropi, iznijete ideje bazirane na socijaldemokratiji i socijalnoj pravdi  u vezi sa reformom   svjetskog sistema UN. 

"Usvojena je rezolucija u kojoj se socijaldemokrati zalažu da se na samitu u Kopenhagenu, koji je u toku, postigne sporazum o redukciji emisije izduvnih gasova, kako bi se spriječilo globalno zagrijavanje. Nezaobilazna tema Kongresa bili su i mršavi rezultati socijaldemokrata širom Evrope, koji su u posljednjih nekoliko godina izgubili većinu izbora u skoro svim većim evropskim zemljama", istakao je Radojičić. 

Radojičić smatra da su u ovom momentu ljevica i socijaldemokratski pokret "u nekom traženju sebe", da su prošla i prevaziđena vremena traženja odgovora na pitanja socijalne države i pravde,  te da trenutno socijaldemokratske partije nemaju pravog, kvalitetnog odgovora na nova vremena.

On je naglasio da je na kongresu produžen mandat starom rukovodstvu Partije evropskih socijalista. 

Radojičić i predsjednik Izvršnog odbora Mladih socijaldemokrata Srđan Mazalica učestvovali su  u  radu kongresa  Partije evropskih socijalista, koji  je održan   u Pragu 7. i 8. decembra. 
Kongres okuplja stranke socijaldemokratske i socijalističke orijentacije zemalja članica EU i zemalja koje pretenduju na članstvo u Uniji.
Vezani članci