Madridski klub
0

Lagumdžija izložio "Program promjena za BiH"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija sudjeluje na vanrednoj generalnoj skupštini Madridskog kluba koja se 26. i 27. marta održava u Barceloni pod nazivom "Političke dimenzije svjetske ekonomske krize - Evropska perspektiva", saopćeno je danas iz SDPBiH.

Pored dvadeset članova Madridskog kluba, bivših šefova država i vlada, u radu vanredne skupštine učestvuju i vodeći predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Evropske unije i pozvani eksperti iz akademske, finansijske i poslovne zajednice vodećih zemalja.

Cilj skupa je sagledavanje uzroka i efekata krize, očekivanih implikacija, te definisanje aktivnosti, politika i mehanizama koji bi vodili ka ozdravljenju evropske i svjetske ekonomije.

Redefinisanje struktura upravljanja i vladanja državnim ekonomijama, kao i multilateralnim institucijama, predstavlja izazove za lidere današnjice.

Taj skup je priprema za godišnju generalnu skupštinu Madridskog kluba koja bi u novembru 2009. godine trebalo da bude posvećena planovima za izlazak iz postojeće krize.

Politički lideri i eksperti fokusiraju se u Barceloni na analizu politika koje su usvojile i provode pojedine skupine zemalja, kao i multilateralne institucije, kako bi se borili s ekonomskom krizom uz jačanje demokratskih vrijednosti i smanjenje socijalnih i političkih tenzija.

Lagumdžija je kao uvodničar izložio političke i socijalne efekte do kojih je dovela recesija i ekonomska kriza kako u BiH tako i u ovom dijelu Evrope u cjelini.

Osim analize mjera koje su imale neke uspješne vlade, Lagumdžija je ukazao na opasnost za stabilnost regiona ukoliko se efekti globalne i evropske recesije snažnije preliju u zemlje jugoistočne Evrope, a naročito BiH.

On je izložio projekt "Promjene za BiH" koji u 11 tačaka sveobuhvatno napada ključne probleme iz domena vladavine prava i ekonomske politike usmjerene na smanjenje nezaposlenosti i socijalnog paketa mjera koji bi trebalo da ublaži političke i socijalne posljedice recesije.

Madridski klub je nevladina organizacija osnovana 2002., posvećen je jačanju demokratije u svijetu, a uspostavilo ga je 70 bivših šefova država.