BiH
7

Lagumdžija izazvao diplomatski skandal u New Yorku, ušao na pola Obaminog govora

Piše: T. S.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Na Generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, izazvao je diplomatski skandal, saznajemo od učesnika misije BiH pri UN-u.

Lagumdžija se nije pojavio na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine, a propustio je i govor generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona. Također, ministar vanjskih poslova BiH nije došao ni na govor predsjednika Generalne skupštine UN-a Johna W. Ashea, a "kap koja je prelila čašu" bila je kada je u prostoriju ušao na pola govora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

"Dok je Obama govorio svi su sjedili na svojim mjestima i slušali. Lagumdžija je ušao na pola govora, što je nedopustivo. To je diplomatski skandal", istakli su za Klix.ba iz misije BiH pri UN-u.

Lagumdžija je niz skandala nastavio i time što se nije pojavio na zasjedanju dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić držao govor.

Podsjetimo, Komšić je u New Yorku, između ostalog, kazao da je za BiH strateški cilj uspostavljanja formalnih odnosa i članstva u EU baziran na težnji da postane dio velike porodice demokratskih država i na taj način ostvari puno funkcionisanje vlastitih institucija i daljeg razvoja društva na principima slobodnog tržišta, vladavine prava i posebno zaštite ljudskih prava.