Obilježavanje Dana Općine
0

Lagumdžija i Tihić počasni građani u Živinicama

Piše: D. Brkić
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SDA Sulejman Tihić, u povodu 19. juna – Dana Općine Živinice, u utorak su na svečanoj akademiji u BKC-u, proglašeni počasnim građanima te općine.
Foto: Š. Gadžo
Foto: Š. Gadžo
Obojica stranačkih lidera srdačno su se zahvalili na priznanju, te su obećali kako će svesrdno raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za život u cijeloj BiH.

Prije svečane akademije, položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Armije BiH. Potom je u BKC-u, nakon intoniranja državne himne, općinski načelnik Hasan Muratović podsjetio na historiju živiničke općine koja je formirana ukazom Narodne skupštine NR BiH 19. juna 1959. godine.

"Općina Živinice danas se proteže na 300 kvadratnih kilometara površine, broji oko 100.000 stanovnika i proslavlja svoj 52. rođendan", rekao je načelnik Muratović.

Kada je riječ o razvoju općine, načelnik Muratović je potcrtao kako je realizovan veliki broj infrastukturnih projekata.

"Asfaltirali smo 432 kilometra puteva, postavili uličnu rasvjetu na dionici od oko 100 kilometara, radili na vodosnabdijevanju itd. U periodu recesije uspjeli smo kroz razne projekte u privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima, te zanatstvu zaposliti oko 2.000 ljudi", rekao je Muratović.

U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su Duvački orkestar Konjuh, polaznici Dječijeg obdaništa, glumica Jasmina Čelebić i Gradski hor.