{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i pismeno odbio Dodikov poziv na sastanak

F
25.10.2009. u 16:07
0
42
Lagumdžija i pismeno odbio Dodikov poziv na sastanak
0
Lagumdžija i pismeno odbio Dodikov poziv na sastanak
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija pismeno je obavijestio danas predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da neće prisustvovati sastanku lidera parlamentarnih stranaka u BiH, kojeg je Dodik zakazao za petak, 30. oktobra u Banjoj Luci.
Lagumdžija podsjeća da je Dodik za sastanak bh. lidera predložio razmatranje pitanja problema u funkcioniranju vlasti u BiH, liberalizacije viznog režima, te ona o državnoj imovini i izmjeni Ustava BiH.

On u pismu naglašava da su tačke koje je Dodik poslao uz poziv ujedno bile i dio ekspozea premijera Špirića iz januara 2007. godine, koje je vladajuća petorka preuzela kao obavezu da realizira do 2010. Istaknuo je da su od tada prošle skoro tri godine, a da ti problemi i dalje nisu riješeni.

U SDP-u, navodi Lagumdžija u pismu, ne vide razlog Dodikovom pozivu te prisustvu SDP-a na sastanku na kojem vladajuća petorka pokušava riješiti probleme funkcioniranja bh. vlasti.

Podsjetio je da je već nakon Dodikove najave ovog sastanka u Butmiru, tokom razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, već tada rekao da se SDP takvom sastanku neće odazvati, već da takva pitanja prvo trebaju između sebe riješiti lideri vladajuće petorke.

On je mišljenja da bi sastanak koji je Dodik medijski najavio trebao biti nešto sasvim normalno u funkcioniranju svake parlamentarne većine, a posebno one iza koje ne stoje vidljivi rezultati i koja nije u stanju da institucinalno rješava probleme.

"Sa druge strane, nakon pune tri godine, u toku kojih ste zajedno s vašim koalicionim partnerima samo stvarali dodatne probleme i komplikovali postojeće, smatram kako je politički korektno da prihvatate odgovornost za katastrofalnu ekonomsku i političku situaciju u BiH", istaknuo je lider SDP-a.

U konačnici navodi kako SDP pozdravlja najavu početka razgovora onih koji danas vode ovu zemlju i koji snose direktnu odgovornost za stanje u kojem se građani nalaze, iako smatra da je došla kasno.

"Ohrabrujemo vas da konačno usaglasite bilo šta od čega će koristi imati žitelji naše zemlje. Vjerujem da je i vama jasno da je krajnje vrijeme da i vi kao čelnik aktuelne vlasti promijenite svoju višegodišnju politiku ili ćete i sami biti promijenjeni", naveo je u pismu Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: