Na današnjem sastanku
0

Lagumdžija i Bunoza razgovarali o izmjenama zakona o VSTV-u

A. Ku.
Davor Bunoza i Halil Lagumdžija (Foto: VSTV)
Davor Bunoza i Halil Lagumdžija (Foto: VSTV)
Danas je u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine održan sastanak članova Predsjedništva VSTV-a BiH sa ministrom pravde BiH Davorom Bunozom i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovale šefica Ureda Ivana Zovko-Planinić i šefica Odsjeka Miljana Vujadin.

Pored predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, sastanku su prisustvovali potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan, stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajro Pošković i šefica Kabineta Predsjedništva VSTV-a BiH Marjana Popović.

Foto: VSTV
Foto: VSTV

Razgovarano je o provođenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH i izradi podzakonskih propisa koji su neophodni za njegovu dalju pravilnu primjenu.

Lagumdžija je ukazao na neusaglašenost pojedinih odredbi Zakona koje bi mogle u budućnosti dovesti do njegove otežane primjene, te je naznačio da je Vijeće započelo postupak izrade operativnog plana za provođenje Zakona, sa kojim će, nakon što Vijeće zauzme konačan stav po ovom pitanju, upoznati i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Bunoza je iskazao spremnost ministarstva na čijem je čelu da pruži pomoć kako bi Zakon zaživio u praksi. Istakao je važnost saradnje sa svim institucijama koje će biti uključene u proces primjene novih odredbi Zakona, te naglasio da je Ministarstvo pravde BiH otvoreno za razgovore i dalju podršku u ovom procesu.

Razgovarano je i o Ministarskoj konferenciji koja će se održati u oktobru tekuće godine u Skoplju, kao i o budućoj saradnji u vezi sa aktivnostima na izradi novog Zakona o VSTV-u BiH te projektima o kojima će biti riječ tokom predstojeće studijske posjete Švedskoj, kojoj će prisustvovati predstavnici ministarstva pravde i VSTV-a BiH.