BiH
2

Lagumdžija i Al Nahyan razgovarali o razvoju ekonomskih odnosa BiH i UAE

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se u Abu Dhabiju s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom.

Tokom susreta razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ocijenjeno je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za njihovo daljnje unapređenje, posebno na ekonomskom i investicijskom planu.

Lagumdžija je naglasio da su nakon zvanične posjete visoke privredno-političke delegacije BiH Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu prošle godine, riješena dva bitna pitanja, odnosno da je ukinut vizni režim za državljane UAE i da je otvorena avionska linija Sarajevo - Dubai.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da je navedeno važan korak u razvoju ekonomskih odnosa BiH i UAE, naročito u oblasti investicija i turizma, te dobra osnova za učešće bosanskohercegovačkih firmi u izgradnji velikih infrastrukturnih zahvata u pripremi svjetske izložbe EXPO 2020 u Dubaiju.

Lagumdžija je također istaknuo da bi bilo potrebno i korisno da dvije zemlje u narednom periodu potpišu sporazume i memorandume za koje su okončane pregovaračke i formalno-pravne procedure.

To se prvenstveno odnosi na Sporazum o promociji i zaštiti investicija, Sporazum u oblasti vojne saradnje, Sporazum o zračnim uslugama između i preko teritorija BiH i UAE, Memorandum o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika te Sporazum o ukidanju viza za nosioce bh. diplomatskih i službenih pasoša.

Nakon toga se može očekivati znatno veći obim ekonomske saradnje i prisustvo investitora iz UAE u Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija i ministar Al Nahyan su saglasni da treba što prije organizirati potpisivanje navedenih sporazuma uz ocjenu da su posjete na visokom i najvišem nivou u proteklom periodu značajno doprinijele unapređenju odnosa dvije zemlje te izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje u cilju daljnjeg razvoja odnosa na svim poljima.

Tokom razgovora Lagumdžija je izrazio zahvalnost BiH za brzu pomoć i humanitarne donacije UAE tokom i nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.