{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija govorio na međunarodnom forumu lidera

F
FENA
27.8.2008. u 13:44
0
24
Lagumdžija govorio na međunarodnom forumu lidera
0
Lagumdžija govorio na međunarodnom forumu lidera
Trećeg dana predsjedničke konvencije Demokratske stranke u Denveru predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija bio je jedan od uvodničara na međunarodnom forumu posvećenom izazovima s kojima se susreće novi predsjednik, a kojem su prisustvovali predstavnici iz 140 zemalja.
Skup posvećen snaženju demokratskih procesa u svijetu vodili su Madeleine Albright i Joschka Fischer, dok je prvi uvodničar bio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kao jedan od panelista, nakon Clintona, Lagumdžija je posebnu pažnju posvetio potrebi definiranja nove politike za jugoistočnu Evropu, koja bi bila zajednički projekt Evropske unije, SAD-a i zemalja regije.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Lagumdžija je iznio mišljenje da bi BiH morala biti u centru regionalnog zanimanja, a sve zemlje ponaosob bi se trebale okrenule vlastitom ispunjenju uvjeta za članstvo u EU-u i NATO-u, kao i međusobnoj saradnji.

Lagumdžija je kazao kako je interes demokratskog svijeta, kao i EU-a i SAD-a, da se na BiH i regiju jasno demonstrira nova američka vanjska politika i spremnost Evrope da odgovori na izazove koji su neminovni.

Sarajevo 2014. godine može biti mjesto na kojem će se pokazati da je EU ne samo ojačala i da se proširila na čitav Balkan, već i mjesto u kojem će se 100 godina poslije Prvog svjetskog rata pokazati da je 21. stoljeće drugačije od prethodnih. Za takvo nešto je potrebna radikalna promjena vanjske politike SAD-a i EU-a, kao i politike koja danas dominira i vodi BiH", smatra Lagumdžija.

On je istaknuo da je Srebrenica simbol na kojem ne samo BiH već i demokratski svijet u cjelini moraju pokazati i dokazati da su zločinci kažnjeni, da je živima data šansa, a da svi zajedno nećemo nikada i nikome ponovo dozvoliti genocid i zločin, kojem se danas sudi u Den Haagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: