{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Glasajte više za žene i mlade ljude

F
17.5.2008. u 13:09
0
0
Lagumdžija: Glasajte više za žene i mlade ljude
0
Lagumdžija: Glasajte više za žene i mlade ljude
Predsjednik socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, ističući da u aktulenoj bosanskohercegovačkoj vladi nema nijedne žene, te da situacija u tom pogledu nije mnogo bolja ni u Federalnoj vladi, izjavio je danas u Sarajevu da je cilj SDP-a odnosno socijaldemokratije u BiH jačanje uloge žene u bosanskohercegovačkom društvu, a ne samo unutar te političke orijentacije.
"Na idućim izborima u BiH glasajte više za žene i mlade ljude, jer oni treba da probude nadu u nešto sasvim drugačije", poručio je Lagumdžija tokom okruglog stola koji su organizirali Forum žena SDP-a i fondacija Friedrich Ebert Stiftung o temi "Osnaživanje pozicije žena u socijaldemokratskim partijama u regionu - najbolje prakse".

Helmut Kurth, direktor fondacije organizatora, pozvao se na pozitivnu praksu nekih evropskih zemalja, naročito Švedske, gdje je gotovo postignut paritet (48 posto) u učešću žena u društvenim tokovima.

Ima više mogućnosti za postizanje cilja jednakopravnosti, a jedna je osigurati da unutar zagarantovane kvote na izbornim listama imena kandidatkinja ne budu na marginaliziranim pozicijama, kao što se često dešava.
Ni u Evropskoj uniji nije se sve dešavalo tako glatko kad je u pitanju izjednačavanje uloge žena i muškaraca u političkim i društvenim pozicijama, izjavio je Kurth. Tek 1957. godine stvoreni su pravni okviri za istu plaću ženama i muškarcima koji obavljaju iste poslove.

Inicijativa da se osnuju takozvane jednakopravne (gender) grupacije radi kontroliranja svih programa - u smislu da li je njima ispoštovana ravnopravnost, uspjela je i deklarativno i pravno tek 1995. godine, dodao je.

Okrugli sto "Osnaživanje pozicije žena u socijaldemokratskim partijama u regionu - najbolje prakse" organiziran je povodom desetogodišnjice postojanja Foruma žena SDP-a BiH.

Predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija podsjetio je da SDP ulazi u period obilježavanja stogodišnjice svog postojanja kao ideje socijaldemokratije u BiH i obećao podršku ženskom dijelu aktuelnog stranačkog članstva u nastojanju da se izbori za veću ravnopravnost s kolegama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: