Formiranje većine u Skupštini
0

Lagumdžija daje odriješene ruke lokalnom SDP-u u Srebrenici

Piše: E. G.
Ćamil Duraković i Zlatko Lagumdžija na današnjem sastanku
Ćamil Duraković i Zlatko Lagumdžija na današnjem sastanku
Novoizabrani načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i Emir Suljagić, koordinator Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu danas su razgovarali s predjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom o formiranju vlasti u Skupštini te Općine.

Kako sada stvari stoje, najavljena koalicija između SDP-a, SBB-a, SDS-a i SNSD-a će činiti većinu. Lagumdžija je na današnjem sastanku kazao da daje odriješene ruke lokalnom odboru SDP-a u Srebrenici kada je u pitanju formiranje većine u Skupštini, ali i da SDP i dalje daje podršku Ćamilu Durakoviću, koji je bio nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice.

"SDP će mi i dalje davati podršku, kao i u predizbornoj kampanji, s tim da ostaje još da se usaglase detalji u vezi sa većinom, to je prepušteno lokalnim orgnizacijama stranaka. Ja ne prihvatam tu koaliciju, a s obzirom na to da oni meni daju podršku, nadam se da se neće protiviti onome što ja zastupam kao tezu i mislim da tu neće biti problema. Ali, ostaje da se na lokalnom nivou sastanemo i dogovorimo detalje. Što se tiče drugih stranaka, održao sam već sastanak s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a očekujem ih ovih dana i s predsjednicima Sulejmanom Tihićem i Amerom Jerlagićem", kazao je Duraković za Klix.ba.

U Građanskoj inicijativi Glasaću za Srebrenicu nisu zadovoljni tim što će Lagumdžija prepustiti sve lokalnom SDP-u, jer je gotovo sigurno da će oni formirati većinu sa strankama s kojim su već najavili.

Suljagić je za Klix.ba kazao da oni u Inicijativi Glasaću za Srebrenicu iskazuju duboko neslaganje s tim da se formira većina u kojoj su ove četiri stranke, jer se ide u koaliciju sa SDS-om i SNSD-om, "strankama koje poriču da se u Srebrenici desio genocid".

"To obezvređuje sve ono što smo mi u Inicijativi Glasaću za Srebrenicu radili sve ovo vrijeme", dodao je Suljagić.