{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Labelle u otvorenom pismu zahtijeva od Dodika da riješi nesporazum sa TI BiH

S
14.1.2008. u 15:30
0
0
Labelle u otvorenom pismu zahtijeva od Dodika da riješi nesporazum sa TI BiH
0
Labelle u otvorenom pismu zahtijeva od Dodika da riješi nesporazum sa TI BiH
Predsjedavajuća odbora direktora Transparency International Huguette Labelle, danas je uputila otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku u kojem je izrazila svoj protest protiv posljednjih izjava premijera, a kojim se dovodi u pitanje sloboda izražavanja i kredibilitet TI BiH kao dijela globalne mreže TI.
U svojim nedavnim izjavama medijima, Dodik je najvio da je Vlada podnijela tužbu protiv TI BiH kao odgovor na analize o privatizaciji koje je objavio TI BiH.

Transparency International protestvuje protiv ograničavanja prava na izvođenje zaključaka baziranih na istraživanjima i njihovo slobodno javno iznošenje.

Osnovno pravo organizacija civilnog društva, pa i TI BiH je da objavljuje izvještaje i izražava svoje mišljenje. Pokušaji čak i ne namjerni da se zastraše ili ućutkaju organizacija su protiv ustava BIH.

U pismu predsjedavajuće odbora direktora TI Huguette Labelle navodi se da TI stoji iza direktora TI BiH Borisa Divjaka te da je pravo TI-a da objavljuje izvještaje temeljne na činjenicama i istraživanjama. Također je naglašeno da premijer Dodik može da se ne slaže sa izvještajima ovog Udruženja, ali da postoji način na koji će izraziti svoje nezadovoljstvo, a nikako prijetnjama.

"U demokratskom društvu sloboda govora je od fundamentalnog značaja. Svaki građanin i udruženje uključujući i nevladine organizacije kao što je TI BiH treba da imaju pravo da donose zaključke na osnovu istraživanja i da ih slobodno iznose - čak i kada zaključci kritikuju vlast - bez da ih se napada ili unemirava. Pokušaji, makar i nenamjerni, da se uznemirava ili ućutka takva NVO u suprotnosti je i sa Vašim Ustavom", navodi se u otvorenom pismu koje je Labelle uputila Dodiku.

Predsjedavajuća Labelle zahtijeva od Dodika da riješi sve nesporazume sa TI BiH prosuđujući na profesionalan otvoren i transparentan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: