{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kyodo" istražuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u organima vlasti

F
3.10.2007. u 15:20
0
0
"Kyodo" istražuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u organima vlasti
0
"Kyodo" istražuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u organima vlasti
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić na poziv Ombudsmana FBiH održao je danas sastanak s predstavnicom Civilnog društva "Kyodo" Ljiljanom Zita. Ona je predstavila Projekt Delegacije Evropske komisije za BiH o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti u FBiH i Republici Srpskoj.
Istraživanja o stanju ljudskih prava u 2007. provode se u oba entiteta i obuhvataju 22 općine Federacije i 15 Republike Srpske te sve kantone. Projekt u Federaciji provode Ombudsmani FBiH u saradnji s nevladinom organizacijom "Kyodo", a cilj je zaštita prava građana utvrđenih odredbama amandmana na Ustav FBiH i RS-a i realizacija Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u našoj zemlji.

Premijer Silajdžić je podržao provedbu ovakvog projekta te izrazio spremnost da prihvati adekvatne prijedloge da bi se unaprijedilo poštivanje zakonskih odredbi i prisustvo tri konstitutivna naroda u organima državne službe.

Istaknuto je da će nakon sumiranja rezultata, krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca biti upriličeno javno predstavljanje izvještaja o stanju ljudskih prava u FBiH, odnosno RS-u.

Planirano je i štampanje publikacije koja će sadržavati i kompletan nacrt preporuka kojima bi se unaprijedilo postojeće stanje i uspostavio balans u institucijama vlasti, koji odražava sastav naroda BiH po popisu iz 1991 godine.

Također, u oktobru bit će organiziran i okrugli sto s predstavnicima kantona i općina koji su bili obuhvaćeni istraživanjem, a svoje prisustvo potvrdio je i premijer Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: