BiH
125

Kvalitet, vještine i mobilnost u visokom obrazovanju: Uspješni govorili o svojim iskustvima

Klix.ba
British Council Bosne i Hercegovine je u saradnji sa partnerima, u četvrtak i petak 29. i 30. oktobra, organizirao dvodnevnu međunarodnu konferenciju sa ciljem olakšanja regionalne i međunarodne saradnju kroz poboljšanje osiguranja kvaliteta, vještina i mobilnosti nastavnika i studenata u visokom obrazovanju.

Pored prisutnih obrazovnih vlasti, visokoobrazovnih institucija i agencija iz Bosne i Hercegovine, British Council Bosne i Hercegovine omogućio je povezivanje sa univerzitetima iz Velike Britanije i regiona koji su prenijeli svoja iskustva iz programa mobilnosti. Iz Velike Britanije su učestvovali predstavnici sljedećih univerziteta: City University London, University of Westminster, University of Wolverhampton, i Middlesex University London. Predstavnici univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva su konkretno govorili o svojim iskustvima i saznanjima, kao primjerima dobre prakse za osiguranje kvaliteta, vještina i programa mobilnosti.

Jedan od glavnih ciljeva Konferencije bio je unaprijediti regionalnu i međunarodnu saradnju kroz poboljšanje osiguranja kvaliteta, vještina i mobilnosti nastavnika i studenata u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, time omogućiti povezivanje i institucionalnu saradnju između univerziteta iz Bosne i Hercegovine, regiona i Velike Britanije, te podići svijest o važnosti mobilnosti. Na konferenciji su se kroz niz prezentacija, diskusija i okruglog stola obradile neke od ključnih tema presudnih za uspješan program i proces mobilnosti, razmjene studenata između Ujedinjenog kraljevstva, regije i Bosne i Hercegovine.

Neke od ključnih tema bili su: mehanizmi osiguranja kvalitete, vještine, programi akademske mobilnosti, umrežavanje u visokom obrazovanju na regionalnom i globalnom nivou, prepreke i izazovi koje su trenutno prisutne u unapređenju ovog programa mobilnosti, i prijedlozi.

U svom obraćanju neposredno prije Konferencije, direktorica British Councila Bosne i Hercegovine Larisa Halilović je izjavila: "Razvoj obrazovanja, kulture i društva su osnova rada British Councila na dugotrajnom povezivanju i jačanju odnosa između UK i Bosne i Hercegovine. Naše osamdesetogodišnje iskustvo širom svijeta jasno ukazuje na to da uvođenje međunarodnih standarda i povezivanje obrazovnih institucija direktno utiču na prosperitet jedne države i društva u njoj. Radeći na stvaranju prilika za profesionalni razvoj i umrežavanje obrazovnih institucija, gradimo temelje za razvoj kvalitete, vještina i prohodnosti radne snage, a samim tim i poboljšanje stanja na s tržištu rada. Jedino kroz strateški pristup internacionalizaciji obrazovanja i zajednički trud možemo graditi jaču ekonomiju i svijetlu budućnost".

Učesnicima su se obratili ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, direktorica British Council BiH Larisa Halilović, pomoćnik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Husić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH Husein Nanić, direktor nacionalne Erasmus + kancelarije u BiH Suad Muhibić, te drugi ugledni gosti.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici visokoškolskih institucija iz BiH i regije, vladinih i nevladinih institucija i agencija odgovorne za obrazovanje, agencija i univerzitetski odjeli koji se bave međunarodnom saradnjom i programima mobilnosti, te iz drugih institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem i programima akademske mobilnosti.