BiH
0

Kuzmanović: Zalagaću se za toleranciju, dijalog i demokratske vrijednosti

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas, nakon polaganja svečane zakletve i zvaničnog preuzimanja dužnosti, da će nastojati da izuzetnu i zahtjevnu dužnost predsjednika RS-a obavlja odgovorno i savjesno, zalažući se za toleranciju, dijalog i demokratske vrijednosti.

Ističući da preuzimanjem funkcije predsjednika entiteta "na sebe preuzimam tešku obavezu da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, doprinosim poboljšanju stanja svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost", Kuzmanović je rekao da to znači da ću raditi na tome da RS bude istinska zajednica svih svojih naroda – Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana.

Istaknuo je da svi ustavni organi i institucije imaju zajednički zadatak: stvaranje i izgradnju pravne države i sistema vladavine prava, očuvanje i zaštitu sloboda i prava svih pravnih i fizičkih subjekata i njihove pravne i imovinske sigurnosti.

Naglasio je i da će predano sarađivati s Narodnom skupštinom i Vijećem naroda, s Vladom i ostalim organima i institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

„Daytonskim mirovnim sporazumom, kao trajnim i sveobuhvatnim aktom međunarodnog prava, završeni su tragični sukobi u regionu, uspostavljen mir, utvrđen model državnog uređenja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i, konačno, konstituisana Bosna i Hercegovina kao samostalna i suverena, ustavna i pravna država. Uspostavljeno je jedino moguće rješenje, postignut veliki kompromis, jer ova zemlja i jeste, i ne može ništa drugo biti, nego zemlja kompromisa“, dodao je Kuzmanović.

Kada su u pitanju ustavne promjene, posebno u dijelu unutrašnjeg ustavnopravnog modela Bosne i Hercegovine, Kuzmanović je rekao da je ih moguće vršiti po fazama, kao postepen i usaglašen proces, uz uvjet prethodno utvrđenih ciljeva, sadržaja i obima promjena postojećih ustavnih rješenja, obezbjeđenja punog konsenzusa njenih dvaju entiteta i triju ravnopravnih konstitutivnih naroda, te punog poštovanja Ustavom utvrđenog postupka ustavnih promjena.

„Svaka eventualna promjena Ustava nužno mora biti vršena mirnim putem i zajedničkim dogovorom, u skladu s unutrašnjim i međunarodnim pravom“, kazao je Kuzmanović u govoru.

Opredjeljenje RS-a za demokratsko uređenje i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine je nesporno i već potvrđeno, kazao je Kuzmanović i dodao da se zato odlučno moraju odbaciti svi oblici ucjena, neprihvatanja i obezvređivanja RS-a, zahtjevi za ukidanje njenih nadležnosti i institucija i stvaranje lažne predstave o dobrim i lošim, agresivnim i mirotvornim, nazovidemokratskim i nedemokratskim narodima u Bosni i Hercegovini.

„Istovremeno, mora prestati stalno traženje ko je u minulom ratu u Bosni i Hercegovini pobjednik a ko pobijeđeni, ko je žrtva a ko počinilac zločina, ko je krivac a ko pravednik. Opredijeljeni smo za utvrđivanje istine i za osudu svih zločina, za međusobno razumijevanje, praštanje i povjerenje“, naveo je predsjednik RS-a i dodao i da izgrađivanje politike i njeno provođenje mora biti u organima i institucijama sistema, na demokratskim načelima, otvoreno za javnost i uz punu odgovornost.

Sva zajednička pitanja u Bosni i Hercegovini, bilo politička, ekonomska ili socijalna, rješavajmo dogovorom, konsenzusom i kompromisom, podvukao je Kuzmanović

Kuzmanović je uvjeren i da će konačno na ovim prostorima prevladati pravo i pravda i da ćemo se bez smetnji uključiti u evroatlantske integracije i procese i s ovakvom ustavnom strukturom.

„Međutim, dalji proces uključivanja u evroatlantske integracije vezan je, pored ostalog, i za pitanje uloge OHR-a i visokog predstavnika i nameće potrebu definisanja izlazne strategije ukupnog angažmana međunarodne zajednice. To će označiti prekretnicu u razvoju ukupnih odnosa na ovom prostoru, što će unijeti mnogo više odgovornosti u rad domaćih institucija“, naveo je predsjednik entiteta.

U svom izlaganju dotakao se i pitanja Kosova.

„Upućujem jasnu poruku da je kosovsko pitanje odvojeno od Bosne i Hercegovine, ali da ono ima izuzetan značaj za međunarodni pravni i politički poredak. Jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova bilo bi grubo kršenje principa međunarodnog prava. Kao legalisti nećemo dati svoj glas za priznanje nezavisnosti Kosova. Smatramo da je miješanje u unutrašnje stvari jedne samostalne, suverene i nezavisne države – Srbije, pitanje rušenja teritorijalnog integriteta i kao takvo i za nas je pravno ništavan čin“, smatra Kuzmanović.

U dugom govoru Kuzmanović se osvrnuo i na potrebu energičnog suzbijanja korupcije i svih vidova kriminala i društveno štetnog ponašanja, zatim stvaranje ekonomskih i socijalnih uvjeta za korišćenje prirodnih i razvojnih potencijala, oživljavanje privrednih kapaciteta, otvaranje javnih radova, podsticanje javno-privatnog partnerstva, davanje podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, brže zapošljavanje i zaustavljanje odlaska mladih stručnih kadrova, veća briga za đake i studente, borce, invalide i penzionere.

Založio se i za pravednu raspodjelu društvene dobiti, zaštitu žena, porodice, majke i djece, izbjeglica i raseljenih osoba i svih drugih neopravdano osiromašenih.