BiH
0

Kuzmanović za mogućnost da se u izjašnjavanju građana potvrdi status RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović pozvao je večeras entitetski parlament da usvoji stav da RS može u neposrednom izjašnjavanju građana da provjeri i potvrdi svoj status ukoliko se narušava njen legalitet i legitimitet.

"Narodna skupština RS-a treba da donese akt u kojem se kaže da svaki dalji zahtjev, političkih i drugih faktora, bilo iz BiH ili međunarodne zajednice, kojim se krši Ustav BiH, narušava legalitet i legitimitet RS-a, drastično umanjuje njena nadležnost, devalvira ili omaložava RS, smatramo aktom ugrožavanja i posticanja da svoj status provjerimo i potvrdimo putem neposrednog izjašnjavanja građana", kazao je Kuzmanović.

On je večeras pozvao Skupštinu, koja treba da zauzme stav o proglašenju nezavisnosti Kosova, da osudi taj akt, te na usvajanje stava Skupštine RS-a u kojem se kaže da RS zahtijeva od svih članova u zajedničkim organima BiH da se suprostave donošenju i sprovođenju bilo kakvih akata tih organa kojima bi se priznavala nezavisnost Kosova i Metohije.

On je rekao da je potrebno da Parlament kaže da je RS opredjeljenja za poštivanje Daytonskog sporazuma, ali da neće dozvoliti dalje narušavanje svog ustavno-pravnog položaja i ovlaštenja u okviru složene BiH.

RS je opredjeljenja, kako je naveo, da učini sve da doprinese ispunjavanju uvjeta BiH za pristupanje EU sa postojećim nadležnostima i statusom RS-a.

Kuzmanović traži da se usvoji stav u kojem se kaže da RS smatra da je "jednostranim proglašenjem Kosova i njenim priznanjem od pojedinih država napravljen ozbiljan presedan kod nas i svijetu koji RS ne može da prihvati, jer se radi o jendostranom aktu secesije teritorijalnog integriteta suverene države Srbije".

Predsjednik RS-a još je kazao, u svom obraćanju Parlamentu, da je odluka o nezavisnošću Kosova pravno neprihvatljiva i neutemeljena, te mora kao takva biti odbačena.

Kuzmanović je rekao da, poštujući Sporazum o specijalnim paralelnim vezama koji je RS zaključila sa Srbijom, RS izražava punu podršku organima vlasti, narodu i građanima Srbije da sačuvaju teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje na čitavoj teritoriji, uključujući Kosovo i Metohiju.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić večeras je u svom obraćanju na početku posebne sjednice kazao, između ostalog, da bi Skupština trebalo da osudi međunarodno priznavanje Kosova, koje se ovih dana dešava od najznačajnih zemalja i mora da ih pozve da ne ruše ono što je Evropa godinama postavljala kao temelj svojih principa.

On je još kazao da je bitno da Narodna skupština RS-a uputi građanima poruku da je neophodno da očuvaju mir, a da se osude bilo kakvi incidenti i nasilje u RS-u tokom izražava neslaganja sa nezavisnošću Kosova.