{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuzmanović-Varga: Mađarska otvara konzulat u Banjoj Luci

F
4.6.2008. u 14:45
0
0
Kuzmanović-Varga: Mađarska otvara konzulat u Banjoj Luci
0
Kuzmanović-Varga: Mađarska otvara konzulat u Banjoj Luci
Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Imra Varga najavio je danas, tokom razgovora s predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, otvaranje konzulata Mađarske u Banjoj Luci ujesen, čime će Mađarska dobiti svog direktnog predstavnika u RS-u, saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.
Također, nagovijestio je da će 2010. godine, mađarski grad Pečuj imati počasnu titulu glavnog grada kulture Evrope, i tim povodom će Banja Luka biti pozvana da uporedo s ostalim gradovima jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, predstavi svoju kulturu na ovoj tradicionalnoj manifestaciji gradova.

Na sastanku je Kuzmanović rekao da postoji opredijeljenost RS-a, kao dijela Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost i dodao da RS kontinuirano daje svoj doprinos stvaranju pretpostavki za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

Istovremeno, ukazao je da je RS otvorena za jačanje dobrih i prijateljskih odnosa s Mađarskom, naročito u oblasti ekonomskih pitanja, kulture i naučno-prosvjetnih pitanja.

Ambasador Varga je naglasio da Mađarska podržava dejtonsko uređenje BiH čije ključno pitanje nije u njenoj složenosti, već u problemu efikasnosti strukture državnog uređenja BiH, dodajući da je Mađarska spremna da, na osnovu svojih iskustava, pomogne RS-u u pripremi njenih institucija za sve obaveze koje će biti u nadležnosti entiteta u procesu implementacije nakon potpisivanja Sporazuma o pridruživanju.

Ambasador Mađarske razgovarao je danas u Banjoj Luci i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem i premijerom Miloradom Dodikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: