BiH
0

Kuzmanović uputio Prijedlog zakona o Ombudsmanu za djecu

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović danas je, na osnovu svojih ustavnih ovlaštenja, uputio Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o Ombudsmanu za djecu.

?va Kuzmanovićeva odluka zasniva se na ocjeni značaja i aktuelnosti ostvarivanja i zaštite prava djeteta što nameće potrebu da organi i institucije moraju stvoriti uvjete da interesi i prava djeteta budu prioritetna obaveza i odgovornost, navodi se u saoćenju iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Istovremeno, on navodi da sve češći slučajevi diskriminacije, krivičnih djela i prekršaja koje čine maloljetnici, kao i sve brojniji primjeri u kojima su maloljetnici i žrtve takvog ponašanja, upozorenje je za sve organe i institucije i za društvo u cjelini da se konačno i odlučno suoči sa svim oblicima maloljetničke delikvencije.

„Posebno zabrinjavaju sve učestalije pojave nasilja nad djecom u porodici, školi, na ulici i javnim objektima, te razni vidovi eksploatacije djece, njihovog fizičkog, mentalnog i seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja“, smatra Kuzmanović.

Entitetski predsjednik ističe i da je nesporno da je za rješenje kompleksnog društvenog problema maloljetničke delikvencije potrebna mobilizacija svih relevantnih institucija i organizacija, vladinog i nevladinog sektora, i zajednički multidisciplinarni pristup prvencije i zaštite prava djeteta. S toga je, pored već postojećih mehanizama zaštite, opravdano uvođenje novih institucionalnih oblika kao što je ?bdusman za djecu RS-a kao nezavisne institucije koja štiti, prati i promovira prava djeteta, a naročito da prati usklađenost zakona i drugih propisa u tom bh. entitetu koji se odnose na zaštitu prava djeteta s odredbama Ustava, Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenata koji se odnose na zaštitu prava i interesa djeteta.

?mbudsman za djecu, pored ostalog, doprinosit će upoznavanju djece sa načinom ostvarivanja i zaštite njihovih prava i interesa, savjetovati ih kako da ostvare i zaštite svoja prava i interese, inicirti aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja djeteta i učestvovati u tim aktivnostima, te predlagati mjere za povećanje uticaja djeteta u društvu.