Italija
0

Kuzmanović razgovarao s predstavnicima provincije Palermo i Sicilije

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović razgovarao je u Palermu, u odvojenim susretima, s predsjednikom provincije Palermo Đovanijem Avantijem i predsjednikom parlamenta regije Sicilija Frančeskom Kašom, koje je upoznao s političkom i ekonomskom situacijom u RS-u i BiH te privrednim i ekonomskim potencijalima tog bh.entiteta.

Kuzmanović je rekao da je RS faktor stabilnosti u BiH i da je jasno opredjeljena za ekonomsko-socijalni razvoj, regionalnu saradnju i evroatlanske integracije, saopćeno je danas iz kabineta entitetskog predsjednika.

On je kazao da je RS otvorena za strana ulaganja, a konstatirano je i da je poljoprivreda, kao sektor od obostranog interesa, najznačajniji za moguću saradnju RS-a i regije Sicilija.

Na sastancima su razmotrene mogućnosti potpisivanja sporazuma o saradnji između RS-a i regije Sicilija, budući da su i RS i Sicilija članice Skupštine evropskih regija i zajedničkog apliciranja za projekte koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Kuzmanović je tokom posjete Palermu uručio orden Krst Milosrđa humanitarnom udruženju "Lućijano Lama", iz mjesta Ena na Siciliji.