{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuzmanović predlaže novo ime za BiH

F
19.2.2009. u 16:05
0
137
Kuzmanović predlaže novo ime za BiH
0
Kuzmanović predlaže novo ime za BiH
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović u svom prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a predlaže i novo ime za državu BiH.
- Njen naziv mogao bi biti Savezna Republika Bosna i Hercegovina, ili Federalna Republika Bosna i Hercegovina, u skladu s usvojenim modelom državnog uređenja, predlaže Kuzmanović u pripremljenoj deklaraciji o kojoj će raspravljati 27. februara i Narodna skupština RS-a na posebnom zasjedanju.

Entitetski predsjednik dalje dodaje da bi u svakom slučaju "RS ostala kao jedinstven, nedjeljiv i teritorijalno cjelovit entitet koji samostalno, u okviru svojih nadležnosti, obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije".

Kuzmanović kaže u predloženoj deklaraciji da bi „Predsjedništvo BiH činio jedan predsjednik i dva potpredsjednika, a u njemu ne bi smjelo biti više od jednog pripadnika bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika iz reda ostalih naroda“.

“Predsjedništvo bi kao šef države, sa sadašnjim načinom izbora, imalo rotirajućeg predsjedavajućeg, odnosno predsjednika, a zbog obezbjeđenja ravnopravnosti Predsjedništvo bi se moglo sastojati od tri člana - jednog člana iz RS-a i dva člana iz druge, odnosno drugih jedinica koji bi se mogli birati neposredno, s pravom kandidovanja svih građana“.

Također, Kuzmanović iznosi stav u deklaraciji da je u „ustavnim promjenama u BiH potrebno prioritetno razriješiti ustavnopravno uređenje Federacije BiH zbog njene nefunkcionalnosti i skupe organizacije“.

Kako ističe, struktura od eventualno tri jedinice, od kojih su dvije unutar postojeće FBiH, ne bi remetila ustavne principe koji se odnose na strukturu, broj, način izbora i odlučivanja u institucijama i organima BiH.

“Moguće formiranje nove teritorijalne jedinice ne smije imati za posljedicu narušavanje sadašnjih ustavnih rješenja u odnosu na formiranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, kao i na osnovne principe u pogledu njihovog sastava, načina donošenja odluka, zaštite entitetskog kao i vitalnih nacionalih interesa“, smatra Kuzmanović.

On pred poslanike ide i sa stavom da bi “razmatranje mogućnosti teritorijalne organizacije BiH kojima bi se ukidala oba entiteta i podijelila RS-a potpuno je besmisleno, antiustavno i neprihvatljivo“.

“BiH bi mogla da bude složena država po modelu asimetrične federacije ili s konfederalnim elementima uz više entiteta, odnosno federalnih jedinica, od kojih je jedna jedinica RS u sadašnjem kapacitetu“.

U deklaraciji se navodi da je opravdan prijenos nekih nadležnosti Predsjedništva na Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara BiH, a Kuzmanović je dao svoje viđenje organizacije i rada i još nekih državnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: