BiH
0

Kuzmanović poziva NS da usvoji deklaraciju o stabilnosti i trajnosti RS-a

FENA
Predsjednik bh. entiteta Republike srpske Rajko cpozvao je u nedjelju Narodnu skupštini da donese deklaraciju o stabilnosti i trajnosti RS-a u skladu sa nadležnostima prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sadržaj te deklaracije, naveo je, bit će utvrđen u narednih nekoliko dana.

Kuzamnović je na pres-konferenciji, sazvanoj povodom jednostranog proglašanje nezavnosti Kosova, kazao da je nezavisnost Kosova ništavan akt i da ono nikada neće dobiti priznanje ni kao država ni kao članica bilo koje svjetske organizacije i asocijacije.

Kuzamnović je nezavisnost Kosova nazvao "ništavnim činom po tri osnova - po domaćem pravu, po međunarodnom pravu i Povelji UN-a, te po moralnom kodeksu koje zabraljuje otimanje i uzimanje tuđih teritorija".

U obraćanju novinarima u Narodnoj skupštini Kuzmanović je istaknuo da izražavajući jedinstvo RS-a, kao predsjednik entiteta, smatra da nema potrebe pozivati građane RS-a na proteste i neposlušnost, a ako to građani sami urade, pozvat će ih da to urade mirno i dostojanstveno.

Entitetski predsjednik je još rekao i da je nepravedni i imperijalni svijet podstakao i podržao secesiju rušeći svoje vlastite odluke, čime je postaknuto novo tumačenje Povelje UN-a taj.

Kuzmanović je kazao da je i lažna tvrdnja da je Kosovo izoliran slučaj, koji nema refleksiju na druge slične regije, te dodao da će to imati refleksiju i na regiju, ali i na Evropu i šire.

"Desetine regija, oblasti i drugih cjelina čeka na povod da ostvari svoju samostalnost ili neke druge svoje težnje", rekao je Kuzmanović i dodao da će se time otvoriti i proces koji će imati dalekosežne posljedice i kod nas i u svijetu.