BiH
0

Kuzmanović podržao aktivnosti OSCE-a u BiH

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović podržao je aktivnosti Misije OSCE-a u BiH i naglasio da je ova organizacija dala značajan doprinos demokratizaciji društva u postkonfliktnom periodu.

Kuzmanović je danas tokom razgovara u Banjoj Luci s novoimenovanim šefom Misije OSCE-a u BiH Gary D. Robbinsom rekao da je OSCE dala doprinos i izgradnji povjerenja i jačanju institucija u procesu tranzicije na svim nivoima vlasti, reformi obrazovanja, izbornom procesu i regionalnoj sigurnosti i stabilizaciji.

Entitetski predsjednik je dodao da je RS u potpunosti opredijeljena za vladavinu zakona i poštivanje ljudskih prava i sloboda svih građana bez obzira na njihovu političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost, saopćeno je iz kabineta Kuzmanovića.

Naglasio je i da domaći organi i institucije treba da preuzmu punu odgovornost u donošenju odluka bitnih za budućnost zemlje, uz partnersku podršku međunarodnih organizacija.

"Samo na taj način BiH može postati punopravan i ravnopravan član zajednice slobodnih i razvijenih evropskih država", naglasio je predsjednik RS-a i dodao da će ovaj bh. entitet nastaviti da daje puni doprinos evropskoj perspektivi BiH i ispunjavanju obaveza proisteklih iz potpisivanja Sporazuma o stabilizacije i pridruživanju s Evropskom unijom.

Amabasdor Robbins razgovarao je danas i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, a dosadašnju saradnju između Vlade RS-a i misije OSCE-a u BiH, ocijenili su, kako je saopćeno iz Vlade, kao veoma dobru i izrazili uvjerenje da će ova saradnja biti dodatno unapređena.