Blokada institucija
0

Kuzmanović "osudio" odluku Kluba Bošnjaka

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović saopćio je danas da „osuđuje“ odluku Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske da obustavi rad i time blokira usvajanje zakona i drugih akata u tom zakonodavnom tijelu.

Kuzmanović upozorava da za donošenje ovakve odluke Klub Bošnjaka „nema uporište u Ustavu RS-a i Poslovniku o radu Vijeća naroda“.

On smatra da se radi "o pokušaju udara na najviše ustavne institucije RS-a“ te „izražava odlučnost da se preduzmu Ustavom i zakonom predviđene mjere i aktivnosti, kako bi bilo onemogućeno da zbog neodgovornih odluka, ma od koga one dolazile, budu ugroženi interesi njenih građana“.

Kuzmanović je pozvao delegate u Klubu Bošnjaka 'da preispitaju svoju odluku i ostanu u okvirima ustavno-pravnog sistema RS-a, jer nemaju pravo na politički štrajk i bojkot takve vrste', kaže se u saopćenju iz Kuzmanovićevog kabineta.

Kuzmanović podsjeća da su Ustavni sud RS-a i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, u proteklom periodu, usvojili pojedine odluke kojima predstavnici RS-a nisu bili zadovoljni, ali su ih, poštovali i provodili.