Dan advokature RS-a
0

Kuzmanović očekuje podršku advokata u političkim stavovima

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović danas je pozvao predstavnike Advokatske komore RS-a da, kako kaže, aktivno podrže principijelni stav institucija za očuvanje dejtonskog ustavnog uređenja BiH i ustavnog kapaciteta koji ima RS, te istovremeno iznio zamjerke na prisustvo stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH.

„Imamo zamjerke na sadašnje uređenje pravosuđa, prije svega na nivou BiH, na prisustvo stranih sudija i tužilaca, što je neprimjereno jednoj suverenoj, demokratskoj i evropskoj državi. Ovo stanje neslobode i nedemokratičnosti mora što prije prestati“, ustvrdio je Kuzmanović na prijemu za predstavnike Advokatske komore RS-a, kao i njihove kolege iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Grčke i drugih zemalja koji su prisustvovali današnjoj svečanoj akademiji povodom Dana advokature RS-a.

Ističući da je jedan od najkompleksnijih zadataka reforma pravnog sistema, entitetski predsjednik je kritikovao sadašnji pravosudni sistem.

„Sada imamo multipluralan, glomazan i neefikasan pravni sistem. U njemu se teško snalaze izgubljeni građani, ali i organizacije i institucije, pa čak i pravnici, koji su najpozvaniji da upućuju, tumače i primjenjuju propise. U takvim okolnostima hiperprodukcije propisa i ukrštanje kontinentalno-evropskih i anglosaksonskih pravnih sistema i već godinama naglašene normativne produkcije visokog predstavnika za BiH to dovodi do niza negativnih pojava koje su pratile i prate stvaranje i primjenu prava i pravnog sistema", rekao je Kuzmanović.

S druge strane, on je pohvalio Advokatsku komoru RS-a, čiji je predsjednik Jovan Čizmović, da je sa 500 advokata dobro organizirana i funkcionalna asocijacija i članica Međunarodne unije advokata.

Jovan Čizmović smatra da je poziv predsjednika RS-a da se advokatura podrži, kako je rekao, principijelan stav institucija RS-a u političkim dešavanjima, nešto što je sasvim „normalno i opravdano“, te da to nije politička instrumentalizacija te profesije.

„Advokatura jeste pravna služba i ona je po svom opredjeljenju ta koja će pružiti svaku pravnu pomoć i organima vlasti RS-a kako bi se očuvale njene vrijednosti i RS u budućnosti stekla sve uslove za ravnopravno članstvo u evropskoj zajednici ravnopravnih država“, rekao je, između ostalog, Čizmović.

Komentirajući posljednji zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Skupština RS-a poništi svoje zaključke oko prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo države, Čizmović kaže da je „rješenje za to našla Narodna skupština, čiji su se poslanici jasno opredijelili prema onome što je bilo protupravno“.

„Prema Ustavu prijenos nadležnoti sa RS-a na državu BiH je jasno uređen i mora se provoditi po strogoj proceduri. Ako su Ustavnom određene nadležnosti RS-a, onda i prenos tih nadležnoti mora biti po proceduri predviđenoj Ustavom, što znači da o tome mora odlučivati najviši zakonodavni organ, a to je Skupština“, naveo je još Čizmović.

On kaže da lično smatra "apsolutno pogrešnom" reakciju visokog predstavnika da Skupština treba da poništi svoje zaključke.

„Zašto da poništi ono čime RS pokušava da kaže da se nešto desilo što nije pravno, odnosno protupravno je i na štetu je suverentiteta i integriteta RS“, kazao je novinarima predsjednik Advokatske komore RS-a.