BiH
0

Kuzmanović očekuje da se Incko pridržava Dejtona

SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je da očekuje da će se novi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao jedan od mudrih i dobrih diplomata, tokom mandata striktno držati Dejtonskog sporazuma i da neće koristiti bonska ili neka druga neprimjerena ovlaštenja.

Kuzmanović smatra da će mandat Incka biti posljednji mandat visokog predstavnika u BiH i da će biti završen najkasnije polovinom ili krajem ove godine.

"Nadam se da će Incko obavljati svoje funkcije u skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma", rekao je Kuzmanović sinoć u Sarajevu, gdje je u organizaciji OHR-a sinoć održan prijem povodom stupanja Incka na dužnost.

Predsjednik RS rekao je da je visoki predstavnik u BiH institucija međunarodnog prava i da obavlja funkciju kako je utvrđeno Dejtonom, dodavši da je, međutim, bilo nekih visokih predstavnika koji su daleko izašli izvan tog okvira.

Ministar finansija u Savjetu ministara BiH Dragan Vrankić istakao je da, kada je riječ o novom visokom predstavniku u BiH, ne očekuje bilo kakav zaokret, pogotovo ne radikalan.

"Moramo sve učiniti da prestane potreba za visokim predstavnikom i smatram da će nam i Incko pomoći da to ostvarimo", rekao je Vrankić.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Sven Alkalaj naglasio je da je Incko, koji je juče preuzeo dužnost visokog predstavnika od Miroslava Lajčaka, iskusni diplomata koji sigurno može radom i razumijevanjem BiH puno doprinijeti u veoma kratkom vremenu.

"Bitno je da novi visoki predstavnik ima podršku i Vašingtona i Brisela. Vjerujem da će znanjem i iskustvom vrlo brzo preduzeti konkretne mjere", istakao je Alkalaj.

Ambasador BiH u Briselu Osman Topčagić rekao je da Incko dolazi u BiH kao dobar poznavalac situacije u zemlji i kao ugledni diplomata u Austriji i na evropskoj sceni, i da ima široku podršku država članica EU, ali i šire međunarodne zajednice, posebno članica Savjeta za provođenje mira.

"Sigurno je da bih volio da nova dinamika u procesu evropskih integracija bude među Inckovim prioritetima, što je on ranije i najavio", rekao je Topčagić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sefer Halilović rekao je da je imenovanje Incka na dužnost visokog predstavnika u BiH dobra stvar, dodavši da on dobro poznaje situaciju u BiH.

Sinoćnjem prijemu prisustvovale su zvanice iz međunarodnog i domaćeg političkog života, te javnog i kulturnog života BiH.