BiH
0

Kuzmanović nastavlja posjetu Moskvi

SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović danas nastavlja posjetu Moskvi, gdje će razgovarati sa direktorom Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Konstantinom Nikiforovom i direktorom Centra za proučavanje savremene balkanske krize pri ovom institutu Jelenom Guskovom.

Nakon sastanka, koji je zakazan za 11.00 sati, biće objavljeno saopštenje iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika RS.

Kuzmanović, koji će u Rusiji boraviti do srijede, 24. juna, trebalo bi da se sastane i sa predstavnicima ruske Trgovinsko-industrijske komore.

  Kuzmanović je juče, prvog dana  posjete,  razgovarao  sa prvim zamjenikom ruskog ministra inostranih poslova Vladimirom Titovom, a tokom susreta  je  ukazano   na nedopustivost jednostranog pritiska na rukovodstvo RS i pokušaje ograničavanja  ustavnog statusa RS,  određenog Dejtonskim sporazumom,   saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Tokom razgovora istaknuto je da transformaciju OHR-a  u misiju specijalnog predstavnika EU  mora pratiti ukidanje  bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.  

  Kuzmanović je juče  u svojstvu predsjednika Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS) razgovarao i sa  potpredsjednikom  Ruske akademije nauka (RAN) Aleksandrom  Nekipelovim, sa kojim je   dogovorio   saradnju svih odjeljenja ANURS-a sa srodnim institutima RAN-a s ciljem naučnog povezivanja i razmjene stručne literature.