BiH
0

Kuzmanović-Dodik: U RS-u postoji institucionalna i sva druga stabilnost

FENA
Predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik konstatirali su danas, nakon 3. tematske sjednice Vlade, da u RS-u bez problema funkcioniraju sve institucije te da postoji politička, ekonomska i socijalna stabilnost.

Kuzmanović, koji je i sazvao ovu sjednicu Vlade, je na pres-konferenciji rekao i da je zaključeno da su sve reforme u BiH, posebno policije, završene "najbolje za RS i u skladu s njenim ustavom".

Entitetski predsjednik je dodao da je na 3.tematskoj sjednici saslušao "jedan impresivan, konsolidiran izvještaj Vlade iz najbitnijih oblasti njenog rada", te pohvalio Vladu da je doprinijela svim bitnim pitanjima da bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Kuzmanović je pojasnio da je tematsku sjednicu sazvao ne zbog krize ili problema u radu institucija, već zbog činjenice da se ostvaruje puno jedinstvo rada institucija RS-a i da bi se pokazala "pozitivna, svijetla strana u situaciji kada sve institucije RS-a besprijekorno funkcioniraju na bazi potpune kohabitacije".

On je, govoreći o ekonomsko-socijalnoj sferi u RS-u, rekao da je, posebno u posljednjem periodu, "u RS-u na sceni prava renesansa, te da je taj bh.entitet pravo gradilište, da je učinjeno puno toga da se razvijaju privredni kapaciteti, te da je došlo do otvaranja velikih javnih radova, a stvoren je i pozitivan ambijent za ulaganja".

On je kazao i da je u RS-u došlo do velikog smanjenja nezaposlenosti i da je u prva četiri mjeseca zaposleno oko 10.000 novih radnika.

Dodik je istaknuo da se u RS-u bilježi rast u svim sektorima makroekonomske politike, te da je u odnosu na 2005. došlo 100-procento do rasta plaća u oblasti obrazovanja, policije, a da su povećane i penzije...i drugo.

Naveo je i da je u proteklom periodu u RS-u registrirano 250 firmi iz FBiH koje su svoju djelatnost registrirale u RS-u.

On je dodao da danas RS ima jasno definiranu svoju politiku s organima BiH koja se može definirati kao okvir harmonizacije i koordinacije, bez prijenosa nadležnosti u bilo kojem sektoru, pa ni zbog evropskih integracija.

"Spremni smo da budemo dio funkcionalnog sistema, ali ne onako kako je to bilo ranijih godina", rekao je Dodik.

Zaključio je da je uloga Vlade jasna i to je borba za RS.

Inače, tematska sjednica Vlade RS-a održana je u palači predsjednika RS-a, koja se od danas zove Palača RS-a u kojoj je sjedište entitetskog predsjednika.