{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kurtović negira navode optužnice

S
17.1.2008. u 14:23
0
0
Kurtović negira navode optužnice
0
Kurtović negira navode optužnice
Direktnim ispitivanjem optuženog Zijada Kurtovića počelo je provođenje dokaza Odbrane. Prilikom svjedočenja, Zijad Kurtović je izjavio da u vrijeme koje tretira optužnica “ni blizu crkve nije došao”. U blizini crkve bio je jedino prije tih događaja, zbog “sipanja goriva i uzimanja municije”.
“Čuo sam da su u Donjoj Drežnici zarobljeni neki. Mislio sam da su zarobljeni tu negdje na liniji, a potom sam čuo da su dovedeni”, jedino je što je Kurtović rekao da zna o ovom slučaju.

Kurtović se tereti da je u oktobru 1993. godine maltretirao 20 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, civila i vojnika, u Crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici. Prema optužnici, on je u to vrijeme bio komandir voda Vojne policije pri Samostalnom bataljonu Drežnica, u sastavu Armije BiH.

Kurtović je ispričao kako je prije izbijanja sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u župnom uredu koji se nalazi u blizini crkve bila smještena jedinica HVO-a.

“U to vrijeme to je bila kasarna”, opisao je Kurtović. “Tu su bili vojnici, sipao se benzin, a u crkvi su bili složeni paketi hrane.” HVO je napustio župni ured dan ili dva prije 9. maja, a hrana iz crkve je, kako je rekao, u narednim danima pokradena.

Na pitanje branioca zbog čega su svjedoci Tužilaštva rekli da ga prepoznaju kao osobu koja ih je maltretirala, Kurtović je odgovorio: “Oni su upirali u mene jer sam sjedio pored vas. To je normalno.”

Kurtović smatra da bi razlog zbog kojeg svjedoci Tužilaštva tvrde da ih je upravo on maltretirao, moglo biti i to što je dva puta spalio hrvatsku zastavu – prvi put 1990. godine, a drugi put tokom rata.

“A možda je i zbog Mirka Zelenike i njegove kćerke Anite”, nastavio je Kurtović. Mirko Zelenika bio je jedan od zarobljenika u crkvi u Donjoj Drežnici i prvi svjedok Tužilaštva na ovom suđenju. “Ona je tada imala 15 godina i neki momci su je dovezli u Drežnicu, a Mirko je okrivio mene. To nisam bio ja jer tada nisam imao auto”, rekao je Kurtović, ne objasnivši šta se tačno dogodilo sa Anitom Zelenikom.

Takođe, Kurtović je detaljno opisao svoje kretanje od 30. septembra uveče te prvih deset dana oktobra 1993. godine. Opisao je kada, gdje i s kim je išao u vojnu akciju, gdje je i s kim u društvu noćio. Tvrdi da je nakon akcije, 6. oktobra, krenuo u Mostar, odakle se vratio 11. oktobra, navodeći gdje je spavao i u čijem društvu je bio tih dana.

Kurtović tvrdi da je tokom septembra, oktobra i novembra 1993. godine komandir Odjeljenja za fizičko obezbjeđenje komande, odnosno Vojne policije, u Drežničkom bataljonu bio Senad Pezić. “Ja sam to preuzeo početkom decembra 1993. godine”, objasnio je.

Unakrsno ispitivanje odgođeno je za 24. januar 2008. godine, zbog bolesti tužiteljice Vesne Tančice. Na današnjem ročištu Tužilaštvo BiH je zastupao tužilac Mirko Lečić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: