Poziv na dijalog
469

Kurtović: Dosta državnih službenika ima platu od 700 do 1.300 KM, većina ima kredit

A. Z.
Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović oglasio se zbog zaštite prava radnika u jeku koronavirusa, te pozvao na socijalni dijalog kako bi se napravio plan kako bi se spriječila otpuštanja i pomoglo poslodavcima. Upozorio je da se mora voditi računa da u državnoj administraciji neki imaju platu od nekoliko hiljada KM do drugi rade za 1.300.

"Poslodavci moraju biti svjesni situacije, da je radnik dužan poštivati i pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu sa zakonskim propisima, koji između ostalog, regulišu obavezu postupanja radnika u cilju zaštite od zaraznih bolesti, da pri tome vodi računa o svojoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, kao i sigurnosti i zaštiti zdravlja ostalih radnika. Odredbama Zakona o radu kao i Kolektivnim ugovorom propisani su načini i uslovi kojih se moraju pridržavati kako poslodavci tako i radnici", kazao je Kurtović.

Ukoliko je radniku neko pravo iz radnog odnosa povrijeđeno, navodi da je prvi korak prema ostvarivanju tog prava da radnik podnose zahtjev za zaštitu prava poslodavcu, kako bi u slučaju negativnog odgovora svoje pravo mogao ostvariti sudskim putem, vodeći računa o rokovima. Za zaštitu prava iz radnih odnosa, Sindikat svom članstvu nudi besplatnu pravnu zaštitu.

"Ovim putem apelujem na članstvo, državne službenike i namještenike u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, da se obrate Sindikatu ukoliko dođe do povrede prava iz radnih odnosa, te da oni koji nisu članovi Sindikata, a trebaju besplatnu pravnu zaštitu, pristupe u članstvo. Savez sindikata kojeg čine svi granski sindikati FBiH zajedno sa Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca bi trebali što prije kao socijalni partneri sjesti i dogovoriti preventivne mjere kao i načine postupanja vezano za zaštitu prava radnika kako bi spriječili masovno otpuštanje, kao i pomoć poslodavcima određenim paketom mjera, koji se jedino može postići kroz socijalni dijalog više strana", istakao je Kurtović.

Što se tiče utjecaja koronavirusa na uređenje radnih odnosa, naglašava da nema značaj u smislu zaštite prava radnika, jer su poslodavci dužni da osiguraju radniku da rade na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika, u ovoj situaciji na isti način kao i u redovnim uslovima, te poštivaju institute propisane zakonom, posebno preraspodijela radnog vremena, institute godišnjeg odmora, plaćenog i/ili neplaćenog odsustva propisanih Zakonom o radu. Radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (viša sila, privremeni zastoj u proizvodnji i sl.), u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

"Razvoj ekonomije u doba koronavirusa ovisi od procjena toka pandemije. U ovakvoj situaciji smatram da bi trebalo prije svega, osigurati stabilnost javnih finansija, te neke od mjera su da Vijeće ministara intervenira i postigne dogovor za kreditiranje sa MMF-om, EBRD-om, EU, kao I finansiranje iz IPA grantova kako bi imali informaciju na koji iznos možemo računati iz vanjskog sektora, iznaći načine da se izvrše izmjene Zakona o akcizama i/ili Zakona o porezu na dohodak, te da ekonomska struka da maksimalan doprinos pri rješavanju u ovakvim kriznim vremenima, koji mogu prethoditi. Potrebno je da se javna potrošnja ograniči, u smislu da je potrebno donijeti rebalans budžeta na svim nivoima, koji će kapacitirati nabavke planirane u budžetskoj godini i sasvim sigurno doprinijeti uštedama, koje će se refleksirati na stabilnost privrede i ekonomije naše zemlje. Sada je neophodno da krizni menadžeri upravljaju ovom situacijom, da kriznim štabovima upravljaju oni najkompetentniji i oni koji rade u interesu građana, te da epidemiološki grafikoni pokažu što manji broj umrlih u našoj zemlji, a istovremeno očuvamo stabilnost javnih finansija i sanaciju privrede.

U drzavnoj aministraciji treba napraviti razliku onih koji imaju 5.000, 6.000 i 7.000 KM platu i onih koji imaju od 700 do 1.300 KM platu i većina ima kredit, a kojih je mnogo više. Ako imaju kredit ko im garantuje da ga mogu placati i kada ga plate ostatak plate im ostaje za placanje rezija i hranu. Neophodan je program ekonomskih mjera, sa jasno određenim mehanizmima, apelujem na građane i radnije da poštuju sve mjere nadležnih organa, prvenstveno na zaštiti njihovog zdravlja", kazao je Kurtović.