BiH
0

Kurteš i Lukač: Stanje sigurnosti u FBiH je zadovoljavajuće

FENA
Lukač i Kurteš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lukač i Kurteš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač sastali su se danas na Vlašiću s kantonalnim ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima.

Sudionici redovnog radnog sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUSR-a i UNICEF-a, razmatrali su Informaciju o stanju sigurnosti tokom devet mjeseci ove godine, kao i pitanja od značaja za efikasnije operativno djelovanje policijskih struktura u skladu s važećim zakonodavstvom.

Stanje sigurnosti u Federaciji BiH za spomenuti period ocijenjeno je zadovoljavajućim.

Istovremeno, sudionici sastanka potpisali su Sporazum o suradnji 11 ministarstava unutarnjih poslova (FMUP-a i 10 kantonalnih), odnosno uprava policija na planu uspostave i razvoja zajedničke baze podataka, uključujući i određene podatke tužilaštava u BiH.

Direktor FUP-a Dragan Lukač istaknuo je da pokazatelji o sigurnosti na području FBiH tokom devet mjeseci svjedoče o smanjenju broja registriranih krivičnih djela za deset posto u odnosu na isti period prošle godine.

Po njegovim riječima, za osam posto je smanjen broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Međutim, u istom periodu došlo je do porasta broja saobraćajnih nezgoda za dva posto, a zabilježen i je i porast broja napada na ovlaštene osobe (policijske djelatnike) za 56 posto.

"Smatramo da je stanje po svim ovim elementima odraz proaktivnog odnosa policijskih organa u vršenju vlastitih poslova i dužnosti", kazao je Lukač u izjavi za medije, datoj nakon okončanja sastanka.

Naglašava da će takav trend biti nastavljen te da je sastanak bio prilika za razgovor o daljnim koracima na unapređenju policijskog rada s aspekta metodologije postupanja i međusobne suradnje policijskih organa, posebno na planu suzbijanja organiziranog kriminaliteta, krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima i antiterorističkog djelovanja.

"Nastojat ćemo da idemo u brzu implementaciju propisanih nadležnosti FBiH, odnosno kantona kada je riječ o kriminalitetu, kako bismo bili što uspješniji u primjeni zakonskih ovlasti na tom planu", poručio je Lukač.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima iz domena međunarodne saradnje, a njegovim sudionicima je predstavljen projekt koji podržava UNICEF, a tiče se donošenja zakona kojim će biti regulirano postupanje u krivičnopravnom postupku s maloljetnim osobama (delinkventima), odnosno djecom kao izvršiteljima određenih krivičnih djela.

U sklopu tog projekta bit će definirana i uloga policije u implementaciji tog zakona, a što predstavlja novinu u tretmanu maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom.