BiH
0

Kurteš i Lukač: Stanje sigurnosti na prostoru FBiH zadovoljavajuće

FENA
Lukač i Kurteš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lukač i Kurteš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su u hotelu "Park“ u Livnu održali zajednički radni sastanak sa županijskim ministrima unutarnjih poslova i policijskim ravnateljima.

Nakon sastanka održana je i konferencija za medije kojoj su nazočili Predrag Kurteš, Federalni ministar unutarnjih poslova, direktor federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač, Mario Lovrić ministar MUP-a Hercegbosanske županije i ravnatelj policije Hercegbosanske županije Branko Đapić.

Prema riječima ministra Kurteša, na današnjem sastanku su se sumirati rezultati postignuti tijekom prošle godine od strane Federalne uprave policije zajedno sa županijskim ministarstvima MUP-a.

"Po pokazateljima i statističkim podacima Federalne uprave policije i županijskih ministarstava policije konstatirano je da je stanje u Federaciji BiH zadovoljavajuće, da nije bilo narušavanja javnog reda i mira većih razmjera, da nije bilo teških kaznenih djela koja uznemiravaju javnost, da nije bilo djela iz terorizma, ali ne možemo reći da smo uspješni na području koruptivnog ponašanja, gdje moramo poraditi mnogo više u svim redovima“, kazao je Kurteš.

Dodao je da se govorilo oko implementacije Zakona o unutarnjim poslovima kao i implementaciji Zakona o policijskim službenicima gdje je, kako kaže ministar, dao do znanja da će prvi navedeni zakon biti u formi prijedloga na Vladi FBiH slijedećeg tjedna te da će ići na proceduru u oba predstavnička doma FBiH s nadom da će zakon biti usvojen.

U daljnjem obraćanju ministar je napomenuo da se razgovaralo o daljnjim aktivnostima Federalne uprave policije zajedno za županijskim ministarstvima gdje će u narednom periodu, kako kaže ministar Kurteš, javnost biti upoznata u provedbi uspješnih akcija na sprječavanju i otkrivanju svih djela što se tiče organiziranog kriminala.

Nakon što je ministar prezentirao suštinu i temu sa današnjeg sastanka, direktor FUP-a Dragan Lukač je u razmatranju stanja sigurnosti za prošlu godinu naglasio da su svi pokazatelji na temelju statističkih podataka koji se vode u evidencijama tijela unutarnjih poslova počevši od stanja kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti prometa na cestama, te napada na ovlaštene službene osobe bolji u odnosu na 2012. godinu.

U tom kontekstu su u planiranju aktivnosti za tekuću godinu suglasni da će biti dosta sigurnosnih izazova, da je socijalno ekonomska komponenta u društvu dosta složena te iz nje proizlazi niz stvari koje se reflektiraju na ukupnu sigurnost.

"Morat ćemo se u domeni nadležnosti unutarnjih poslova na vrijeme angažirati preliminarno na ta moguća događanja“, istakao je Lukač.

Kad je riječ o samom kriminalitetu, Lukač je ocijenio da će oni vrlo brzo na prostoru Federacije BiH i to najkasnije do mjesec dana sa kompletnom policijskom strukturom zahvatiti puno stvari koje su bitne za problematiku kriminaliteta s istaknutim uvjerenjem da će se iste takve aktivnosti u 2014. godini realizirati u kontinuitetu.