Bit će 3. na listi
1k

Kurtćehajić pojasnio stranačke transfere: SDP je izigrao dogovor, a Radončić me nazvao i dao šansu

S. Š.
Suad Kurtćehajić (Screenshoot/Super TV)
Suad Kurtćehajić (Screenshoot/Super TV)
Akademik Suad Kurtćehajić je prethodnih dana privukao veliku pažnju javnosti zbog političkih transfera neposredno pred obajavljivanje kandidatskih listi za predstojeće izbore. Gostujući u emisiji na kanalu Super TV-a, prvi put je javno objasnio razlog svog prelaska iz SDP-a u SBB.

Kurtćehajić je i prije SDP-a, kojem je pristupio krajem maja, bio član Stranke za BiH. Izlazak iz te stranke, kaže, nije javno objavljivao jer, prema njegovim riječima, je bio "emotivnog razloga". Smatra da je Stranka za BiH preslabog formata i da mu, kao takva, nije mogla pružiti ulazak u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Za Semira Efendića, lidera Stranke za BiH, ima samo riječi hvale, opisao ga je kao izuzetno vrijednog, ali da partija nema ozbiljnih šansi na državnom nivou. Prema njegovom mišljenju, stranka bi se na predstojećim izborima trebala zadovoljiti rezultatom na kantonalnom nivou i eventualno jednim mjestom na federalnom nivou.

Što se tiče ulaska u Socijaldemokratsku partiju, želio je da mu se da šansa. Za sebe kaže da ima "određeno znanje koje je šteta da ne bude iskorišteno" i da mu ulazak u političke vode nije od finansijskog značaja.

Razlog njegovog učlanjenja je prvenstveno zbog toga što sebe smatra socijaldemokratom, što kaže da nije prestao biti ni sada. Ali se učlanio i zbog obećanja Nermina Nikšića da će se naći među prva četiri kandidata za Predstavnički dom PSBiH.

"Nikšić mi je pred tri najznačajnija čovjeka SDP-a Damira Mašića, Nerina Dizdara i Adnana Štete dao riječ da ću biti među prve četiri pozicije", kaže Kurtćehajić.

Naglašava da je Nikšić pogazio svoju riječ, a da ga je u međuvremenu nazvao lider SBB-a Fahrudin Radončić i dao mu šansu.

"Radončić me je nazvao i rekao da će moja pozicija biti treći na listi za Parlament. Čovjek je bio od riječi, kako je rekao tako je i uradio", objasnio je Kurtćehajić.

"To je urađeno kao da nikakvog problema nije bilo. Ono što je bio dogovor to je ispoštovao, dao mi je šansu", naglasio je on.

Dodaje da nije prestao biti sociajldemokrata, ali da je izašao iz SDP-a zbog odluka rukovodstva i jer su "izigrali" dogovor.

Za sebe kaže da je neko ko je prepoznatljiv po svojim idejama, na FPN-u UNSA radi kao profesor i "predaje sve ono što je korisno da se primijeni u Parlamentu".

Također, pojasnio je kako nije formalno član SBB-a.

"U SDP-u sam potpisao pristupnicu i prevarili su me. Ovdje sam na listi SBB-a, a nisam formalno još uvijek postao član te partije", rekao je Kurtćehajić u svom gostovanju.