"Birds"
0

Kursevi u općini Foča

FENA
U općini Foča/Ustikolina danas je boravila delegacija Iranske ambasade u BiH i humanitarne organizacije „Birds“ predvođena ambasadorom Irana Ahmada Farda Hosseinija.

Povod posjeti bio je početak edukacije kroz kurseve šivenja i informatike za građane ovog dijela BPK Goražde, a koje organizira iranska humanitarna organizacija „Birds“.

„Na ovaj način želimo pomoći Bošnjacima u ovom dijelu jugoistočne Bosne, gdje su se ljudi vratili na svoja prijeratna ognjišta i započeli život iznova. To nije nimalo jednostavno, posebno kada se uzme u obzir da ovdje nema velikih privrednih subjekata, te da su građani prepušteni sami sebi", kazao je ambasador Irana u BiH.

Direktor humanitarne organizacije „Birds“ Mohammad Jariyan istakao je da će planirane edukacije u prvom krugu biti organizirane za 20 polaznika.

„Uglavnom je riječ o ljudima srednje starosne dobi koji nisu uspjeli pronaći posao, te im na ovaj način nudimo mogućnost prekvalifikacije. U prva dva mjeseca, koliko i traju edukacije, kurs šivenja pohađa 10 žena, dok je isto toliko osoba, uglavnom muškaraca, odlučilo da pohađa kurs informatike. Po završetku edukacije oni će dobiti certifikate, koji će im, nadamo se, pomoći da lakše pronađu posao ili bar započnu nešto u vlastitoj režiji“, kazao je direktor Iranske humanitarne organizacije BIRDS, dodajući da je planirano da ove vrste edukacije prođe ukupno 100 stanovnika Ustikoline.

Ovaj vid pomoći stanovnicima općine Foča Ustikolina pozdravio je i načelnik ove općine Zijad Kunovac, podsjetivši da ovo nije jedini vid pomoći od Islamske Republike Iran ovom dijelu BPK Goražde.

„Pored edukacija koje su tek započele, mi smo u proteklih nekoliko godina imali i čitav niz drugih vrsta pomoći iz Irana posredstvom organizacije 'Birds', a posebno u oblasti poljoprivrede i stočarstva. Kroz saradnju 'Birdsa' i goraždanskog muftijstva, a koja je započela još 2004. godine, obnovljen je i jedan broj vjerskih objekata, uglavnom mesdžida koji su bili porušeni do temelja“, kazao je načelnik općine Foča/Ustikolina.

Delegacija Iranske ambasade, pored planiranih edukacija, danas je najavila i druge vrste pomoći ovom dijelu BiH, istakavši da je BPK Goražde među prvima u Federaciji uspostavio saradnju s Iranskom pokrajinom Tabriz.