BiH
0

Kurban - bajramska hutba - poruka dr. Mustafa ef. Cerića

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić je u subotu ujutro nakon klanjanja bajram-namaza uputio hutbu svim vjernicima muslimanima.

U hutbi je podsjetio da kako se u kosmosu sve mijenja, tako se i u životu sve ponavlja i sve obnavlja.

-Najbolje mjesto gdje se može vidjeti čovjeka kako u kosmosu pliva i kako se mijenja, jeste Mekka, odnosno Kaba. I najbolje vrijeme u kojem se čovjekova vjera ponavlja i obnavlja, jeste vrijeme hadždža i Kurban-bajrama, kazao je Mustafa ef. Cerić.

Cerić je istakao da ponavljanje znači ostajanje i trajanje u Božijem rizaluku; jer, obnavljanje znači bivanje i uživanje u ljudskom životu. Zato je, kako je rekao, potrebno da čovjek ponavlja stajanje na Arefatu da bi ostao u Božijem itaatu, da čovjek obnavlja žrtvu da bi uživao radost života te da čovjek ponavlja ono što je posljednji Allahov poslanik i miljenik rekao na Mini, jer u tom ponavljanju je obnavljanje života u vjeri i nadi da će ljudi biti bolji.

Reis Cerić je istakao važnost obnavljanja principa suživota i tolerancije na svim razinama – porodičnoj, džematskoj, ulemanskoj, intelektualnoj, političkoj i državnoj te dodao kako nema urednog i sretnog života bez suživota i tolerancije niti društvenog napretka bez dijaloga i međuljudske solidarnosti.

-Stoga, posebno u uvjetima u kojima se nalazi naše društvo i država, nije moguće objasniti neslogu i nesolidarnost onih koji su tražili i dobili mandat ne zato da priječe, već da pokreću kolo bosanskog života, da guraju točak bosanskog napretka, da podrže zamah bosanske privrede, da počnu graditi bosanske puteve, da se odazovu zahtjevu bosanskog radnika, da vrate pravo bosanskom borcu, da poštuju hak bosanskog jetima i da saslušaju molbu bosanske sirotinje, rekao je ef. Cerić.

On je podsjetio da je svaka potrošena minuta, svaki izgubljeni dan na lična neslaganja o općem dobru čin zuluma - nepravde, prema bosanskom čovjeku koji ima pravo da živi od rada vlastitih ruku te kazao da treba prestati sa sujetnim nadmetanjem i početi s državnim i društvenim napredovanjem.

Ef. Cerić je, zatim, pozvao vjernike da uče dove Allahu Uzvišenom da prosvijetli um i osvijetli srce onima koji vode bosanski narod, da rade tako da svima bude bolje te da podari pamet onima koji treba da znaju da nema sreće ni za koga u proklinjanju svakoga.

Reis Cerić je, u toku hutbe, uputio i bajramske poruke: postavi sebe kao mjeru odnosa prema drugome, poželi bratu ono što želiš samome sebi, ne pomišljaj o bratu ono što ne bi pomislio o sebi, ako zatrebaš njegovu pomoć, pitaj ga, a ako on zatraži tvoju pomoć, pomozi mu, nemoj skrivati hajr od svog brata, jer onda ni on neće skrivati hajr od tebe, budi oslonac svome bratu, pa će i on tebi oslonac biti, pored glavnih farzova, Allahu je najdrže djelo da čovjek obraduje svoga brata, ako naumiš da govoriš o mahanama drugoga, sjeti se svojih vlastitih mahana, najbolje vrline su da obnoviš prekinutu vezu, naročito rodbinsku, da daruješ i onoga koji te je uvrijedio, da oprostiš onome koji ti je nepravdu učinio, vjernost obogaćuje, izdaja osiromašuje te podsjetio da onome koji vidi da se brata muslimana ponižava, a može da to spriječi, pa to ne učini, Bog neće oprostiti!

Ef. Cerić je poželio da današnji mubarek-dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje, da nestane straha, zlobe i zavisti, da zajedništvo povrati samopouzdanje, da svako radi svoj posao savjesno i odgovorno te da vjernici shvate da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo.

-Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći. S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu, čestitao je ef. Cerić.