Šutnja je odobravanje
0

"Kupujem stan po zakonu"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Aktivisti i aktivistice pokreta "Dosta!" održali su pred sarajevskom Katedralom akciju pod nazivom "Šutnja je odobravanje".

Uz veliki transparent s natpisom "Šutnja znači odobravanje" aktivisti i aktivistice nosili su minijaturne transparente sa parolama zakačenim na čačkalice kako bi pokazali koliko je u današnje vrijeme ljudima na vlasti nebitan glas naroda i malog čovjeka.

Prolaznicima su dijelili letke u kojima ukazuju kako informacija nije luksuz već potreba te ih pozvali da koriste informacije koje su u posjedu vlasti a na koje svaki građanin BiH ima pravo u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Prema tom zakonu, na svaki upit bilo kojeg građanina koji želi uvid u budžetsku potrošnju, telefonske račune i sve druge troškove političara koji se plaćaju iz budžeta, nadležna institucija mora odgovoriti u roku od 15 dana.

  • Ukoliko je upit stigao na pogrešnu instituciju, ta institucija dužna je uputiti ga na pravu adresu u roku od osam dana - pojašnjavaju iz pokreta "Dosta" na lecima koje su danas dijelili u Sarajevu. Cilj akcije je da se građani ohrabre da pitaju vlast kako i na koji način se troši njihov novac.