BiH
144

Kupovinom ovog kalendara pomažete konjima s Bila

Klix.ba
U prepunom Klubu Aluminij sinoć je predstavljen kalendar za 2015. godinu, nazvan "Konji na Bilima", u cijelosti oplemenjen uracima mladog mostarskog fotografa Ivana Kelave, s dinamičnim motivima iz života jedinstvenih krda s otprilike 150 divljih konja na toj visoravni poviše Mostara.

Prema riječima rukovoditelja Galerije Aluminij Darka Juke, Aluminijev je prostor ustupljen u znak podrške plemenitoj nakani prikupljanja sredstava prodajom raskošnog kalendara, a sve s ciljem nabave hranilice za te konje, nužne za njihov opstanak u hladnim zimskim mjesecima.

Kelava je, naime, tokom protekle tri godine ovjekovječivao svakodnevicu krda s Bila. On je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su naišla na izrazit prijem i kod stručne kritike i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko evropskih zemalja.

"Počelo je kao lična priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja ovih iznimnih krda, jednih od rijetkih u Evropi koji danas lutaju slobodni, bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih plemenitih životinja, u prvom redu s gospodinom Marijom Bošnjakom koji je u pripremnoj etapi osnivanja udruženja koje će djelovati na njihovoj zaštiti, i shvatio kako bi nabava hranilice bio sjajan poduhvat. U saradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio ovaj kalendar koji je dostupan za kupovinu u trgovinama Antonio Commerca. Prikupljena ćemo sredstva, nakon podmirivanja troškova tiskanja, darovati za nabavu hranilice", kazao je Kelava, koji je svjestan težine postavljenog zadatka za njegovu umjetnost, ali koji ističe kako uživa u izazovima.

O poduhvatu su, osim autora, govorili Miro Raguž i Mario Bošnjak, ali i filmaš Dino Kasalo, pod čijom je redateljskom palicom snimljen 25-minutni dokumentarac naziva "Na Bilima", rađen u produkciji BHT1. Upravo je taj film, koji oslikava ljepotu života, ali tegobe i prijetnje s kojima se konji s Bila susreću, prikazan u sklopu svečanosti predstavljanja kalendara.