Smještaj institucija
18

Kupovina zgrade Energoinvesta s posljedicama: U Vladi FBiH još nisu načisto je li sve zakonito

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Odluka o izboru najpovoljnjijeg ponuđača za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu, koja je 27. jula na sjednici Vlade donesena "tankom većinom", kako saznaje Klix.ba, ostavila je dalekosežnije posljedice za FBiH nego što se to trenutno čini.

Naime, iz Vlade FBiH je tada saopćeno da je kao najpovoljniji ponuđač odabran Energoinvest. Ovaj ponuđač je dostavio ponudu za kupovinu zgrade u ulici Hamdije Ćemerlića u Sarajevu koja se sastoji od 21 etažne jedinice u iznosu od 54.000.000 KM.

Ponuda Energoinvesta jedina je pristigla na javni poziv, ocijenjena je kao formalno-pravno valjana i uz nju su dostavljeni svi propisom traženi dokumenti. Međutim, ono što iz Vlade nije saopćeno jeste žestoka svađa između premijera FBiH Fadila Novalića i dopremijerke i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević u vezi s ovom kupovinom.

Naime, na spomenutoj sjednici predstavljeno je nekoliko akata Vladinih institucija u kojima se kupovina zgrade Energoinvesta spominje kao rizična pa čak i nezakonita.

Direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać premijeru FBiH predočio je mišljenje Federalnog pravobranilaštva u kojem se navodi da se radi o rizičnoj kupovini, jer je riječ o uslovnom, parcijalnom i neizvjesnom sticanju i upisu prava vlasništva kupca.

Također, u mišljenju Ureda Vlade FBiH, koje je također predstavljeno na toj sjednici, između ostalog se navodi da o ovom potezu treba odlučiti Parlament FBiH, inače će se odluka smatrati nezakonitom, što se, međutim, nije desilo.

Pored toga i Agencija za privatizaciju FBiH tražila je izjašnjenje o tome da li je Vlada federalni organ uprave, odnosno da li se na nju odnosi član 115. istoimenog zakona kojim se propisuje nabavka nepokretnih stvari za rad federalnih organa uprave.

Sam premijer, u aktu koji je nekoliko dana pred sjednicu Vlade FBiH poslao Koraću, izrazio je čuđenje zašto on svoje upozorenje u vezi sa zakonskim preprekama za kupovinu zgrade Energoinvesta nije ranije dostavio Vladi, a ne samo njemu. Tako premijer Koraću, pod uslovom da su njegove tvrdnje istinite, spočitava i zakonitost ranije kupovine objekata za smještaj institucija Vlade FBiH, kao što je npr. Staklena banka u Mostaru.

No, sva ova upozorenja, izgleda, nisu pila vode, budući da je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača izglasana većinom glasova.

Ali zato su ostala brojna neriješena pitanja pa se tako jedno od njih odnosi na činjenicu da je Vlada na spomenutoj sjednici 27. jula izmjenila odluku u dijelu načina plaćanja, tako da će za zgradu Energoinvesta na godišnjem nivou izdvajati blizu 10 miliona KM.

Na sjednici je zbog te činjenice postavljeno pitanje šta će biti s uplaćenim godišnjim iznosima ukoliko naredni saziv Vlade FBiH odluči poništiti odluku o kupovini zgrade Energoinvesta, a čije pitanje hipoteke još uvijek nije riješeno.