Predstavnički dom PSBiH
0

"Kupovina Audija Q7 ni zakonita ni moralna"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć nije prihvatio izvještaj posebne istražne komisije o nabavci automobila koje je Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kupio od 15. aprila 2008. do 15. aprila 2009. U izvještaju se navodi da iz informacija Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, koje je komisija razmatrala, proizlazi da je Generalni sekretarijat u navedenom periodu kupio jedno vozilo „audi“ tip „Q7“ za potrebe Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Cijena automobila sa svom dodatnom opremom iznosila je 219.900 KM.

U izvještaju koji je potpisala zamjenica predsjedavajućeg posebne istražne komisije Milica Marković navodi se da je komisija utvrdila da je postupak javne nabavke navedenog automobila bio transparentan i da je proveden u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH te da je kupovina navedenog vozila bila opravdana i u skladu s Planom kapitalnih izdataka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović, koji je inicirao formiranje ove komisije, a poslije podnio ostavku na članstvo u njoj, danas je kazao Feni da misli kako je komisija završila 50 posto posla kad je riječ o predsjedavajućem Vijeća ministara, a ostaje dio posla za ostala ministarstva.

“S obzirom na to kakav je odnos snaga u komisiji, ne vjerujem da više ta komisija u tom sastavu može donijeti određene rezultate. Zbog toga sam i iz moralnih razloga dao ostavku u toj komisiji. Ali sam jučer u Parlamentarnoj skupštini uputio devet poslaničkih pitanja kojim tražim od svakog ministarstva da mi dostavi podatke koje su automobile kupili u posljednje tri godine, koliko su koštali, na koji način, i da li je to opravdano”, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je u parlamentu BiH jučer odbijen izvještaj te komisije.

“To u suštini znači sljedeće. SNSD je želio da ta komisija, zbog toga sam i dao ostavku, prikaže da je to sve zakonito, moralno i opravdano što je Špirić potrošio toliki novac na taj automobil, ali to je palo jučer u parlamentu. Dakle, parlament je rekao da to nije ni zakonito, ni moralno, ni opravdano”, kazao je Bećirović.

Druga stvar je, dodao je, da li je predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković mogao “protuposlovnički” donijeti zaključak kakav je donio jučer na kraju ove tačke dnevnog reda.

“On je ovako zaključio tačku dnevnog reda, odbija se izvještaj komisije i zaključuje se rad komisije, što je potpuno suprotno kompletnoj praksi dosadašnjeg rada Parlamentarne skupštine. Kad se odbije izvještaj neke komisije, on se vrati na doradu. Ovo je neka zaista neobjašnjiva formulacija predsjedavajućeg Živkovića i to pitanje ćemo sada posebno otvoriti”, kazao je Bećirović.

Zamjenica predsjedavajućeg posebne istražne komisije Milica Marković je kazala Feni da je svrha rada komisije bila da se politizira pitanje kupovine auta za Vijeće ministara od SDP-a, konkretno od poslanika Denisa Bećirovića.

To je, smatra ona, bio smisao cijele priče, te dodaje kako misli da nije bilo opravdano formiranje ove komisije.

”To je bio samo predmet politizacije s njihove strane i ispostavilo se da nema nikakvog smisla ni svrhe što je komisija formirana”, kazala je Marković.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Remzija Kadrić tvrdi da je glavni cilj formiranja ovakvih istražnih komisija samo da članovi komisije uzmu novac za rad u tim komisijama.

“To je glavni cilj, ništa drugo”, kazao je Kadrić.

Bećirović je rekao da je na prvoj sjednici komisije predložio zaključak da ona radi bez naknada.

“Taj zaključak je oboren prije svega zahvaljujući poslaniku SNSD-a u toj komisiji. S druge strane, u Službi za računovodstvo i finansije sva primanja koja idu po tom osnovu uputio sam Udruženju penzionera općine Tuzla, dakle u humanitarne svrhe”, kazao je Bećirović.