Auto-moto savez RS
0

Kupiti učenicima fluoroscentne trake kako bi bili sigurni u saobraćaju

SRNA
Auto-moto savez Republike Srpske pozvao je roditelje učenika da prilikom kupovine školskog pribora, odjeće i obuće kupuju predmete sa reflektujućim materijalima da bi đaci bili uočljiviji uveče i ujutru, čime bi se smanjio rizik njihovog učešća u saobraćaju.

Đacima osnovnih škola u rizičnim zonama regionalnih i magistralnih puteva, Auto-moto savez podijeliće fluoroscentne trake sa retroreflektujućim elementima.

"Odjeća sa retroreflektujućim materijalima naročito je značajna noću i u uslovima smanjene vidljivosti poput magle, kada su otežana opažanja vozača. To je jedan od osnovnih uzroka saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci", navode u AMS Srpske.

Iz Auto-moto saveza upozoravaju da novčana kazna za osobu koja na vidnom mjestu nema obilježja sa retroreflektujućim karakteristikama iznosi 50 KM.

Novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM kazniće se lice koje je bez tih obilježja izazvalo saobraćajnu nezgodu.

U AMS ističu da je ova odredba zakona uvedena da bi se ublažili složeni problemi stradanja djece - pješaka kao rizične kategorije učesnika u saobraćaju.

"Školska djeca svakodnevno su prisutna u saobraćaju i predstavljaju kategoriju čija je eksponiranost riziku stradanja u saobraćajnim nezgodama velika iako u saobraćaju ne učestvuju kao vozači", ističu u AMS Republike Srpske.

Đake treba naučiti da pri odlasku i dolasku iz škole uvijek koriste iste puteve i idu u grupi sa drugom djecom.

Iz AMS napomnju učenike da prije stupanja na kolovoz moraju stati i osmotriti saobraćaj, pri prelasku kolovoza pogledati na obje strane i nikad ne trčati preko kolovoza. Pogledom, ističu, treba da uspostave kontakt sa vozačem i drže se osnovnog pravila "Vidi i budi viđen".

Podjela trake sa retroreflektujućim elementima dio je akcije "Zaštita djece u saobraćaju pred školsku godinu", čiji je cilj da se smanji stepen ugroženosti školske djece u saobraćaju na području Republike Srpske.

Akciju zajednički sprovode republički AMS, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske.