BiH
0

Kuper predao Dodiku prijedlog "skromnih" promjena Ustava

FENA
Generalni direktor za inostrane i vojnopolitičke poslove pri Generalnom sekretarijatu Vijeća Evropske unije Robert Kuper izjavio je da bh. politički lideri treba da odluče da li prihvataju dostavljeni prijedlog promjena Ustava BiH, kojim se želi da otvori put ka članstvu naše zemlje u EU, a zbog čega su potrebne "skromne“ ustavne promjene.

Kuper je danas u Banjoj Luci taj prijedlog ustavnih promjena predao predsjedniku Vlade RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, ali u izjavi novinarima nisu željeli da otkriju detalje tog dokumenta.

Kuper je dodao da su ti prijedlozi "skromnih" promjena Ustava BiH sačinjeni u saradnji sa predstavnicima SAD-a.

"Rješenje je dizajnirano tako da osigura kompromis, a ne da se favorizira jedna ili druga stranka", tvrdi Kuper.

Dodaje i da je Brisel uvijek na strani onih koji su spremni da postignu kompromisno rješenje za dobrobit svih građana svoje zemlje.

"Naš je jedini cilj da vidimo BiH da napreduje ka članstvu u EU. Bosanci i Hercegovci o tome treba da odluče, ali kao prijatelj ljudi u BiH moram reći da je ovo stvar koja prevazilazi pitanje stranaka i nacionalnih zajednica“, rekao je Kuper i naveo da je interes svih da počne proces koji će voditi do članstva BiH u EU.

To je pitanje oko kojeg se svi trebaju složiti, naveo je i precizirao da nakon toga političari "mogu koliko žele da se bore u predizbornoj kampanji“.

Današnji susret s Dodikom posljednji je u nizu sastanaka koje je Kuper imao u BiH s predstavnicim vodećih političkih stranaka.