Snimljen video
506

Kupci stanova Sarajevo Towera taoci kriminala: Kako su investitori iznudili novac od izvođača

Dž. L.
Sarajevo Tower (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo Tower (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kako su direktor firmi Panamera i Smart Invest Elvedin Mahmutović te zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić preuzeli označeni novac od 30.680 eura u prošlogodišnjoj akciji "Tower", trebalo je danas biti prikazano u Općinskom sudu u Sarajevu.
Međutim, današnje ročište je odgođeno jer je odbrana osporavala zakonitost prikupljenih dokaza, zbog čega nisu prikazani videosnimci iz dokaznih materijala Tužilaštva KS, a na kojima se može vidjeti kako su investitori iznudili novac od izvođača.

Sada se čeka na odluku Suda zbog današnjeg odgađanja, a naredno ročište je zakazano za 2. novembar.

Ipak, u razgovoru za Klix.ba direktor Europrofila Elmedin Pinjić prisjetio se kako je izgledala cjelokupna akcija.

Firma Europrofil je 25. decembra 2019. godine podnijela krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije protiv Smart Investa zbog sumnje da su predstavnici ove firme počinili djelo prevare u privrednom poslovanju, a u vezi izvođenja radova na Sarajevo Toweru.

Kada je firma Europrofil potpisala ugovor za izvođenje fasaderskih radova, montažu i demontažu skele na objektu Sarajevo Tower, te izdala bankovnu garanciju za dobro izvođenje radova, Pinjić nam priča kako su ga Mahmutović i Halilagić ucijenili da im mora donijeti 200.000 KM kako bi nesmetano radio i kako bi ga oni zaštitili.

"Pričali su da će me oni zaštititi od suinvestitora i generalnog izvođača radova Ans Drivea govoreći da nije dobar. U jednom trenutku su rekli kako su im svi dali 200.000 KM, pa da donesem i ja kako ne bih imao problema. Tu sam se odlučio na prijavu, a oni su mislili da ću i ja donijeti novac, kao i svi ostali podizvođači, što se i potvrđuje kroz neke kafanske priče. Vjerovatno ih je ta pohlepa činila sigurnim da će dobiti novac od mene, ali ja sam imao drugu viziju. Mahmutović i Halilagić su tražili da prva rata bude 60.000 KM, te druge dvije po 70.000 KM. Time su nas uslovljavali kako bi priznali naše izvedene radove. Na toj prvoj primopredaji novca kazali su kako su 'mi sada obustavili dio situacije', te kako će mi poslije te primopredaje 'idući mjesec pustiti cijelu situaciju za sve izvedene radove', odnosno priznati radove, a ja trebam donijeti još dva puta po 70.000 KM. Međutim, sve je završeno s tom prvom primopredajom. Ja sam prema njihovom zahtjevu došao u apartman u njihovoj zgradi Panamera kod zgrade policije na Ilidži. Tu sam im dao novac u koverti koji je bio označen i na kojem su pripadnici FUP-a uradili hemijsku klopku, odnosno obojili su novac. Predao sam im kovertu s iznosom od 30.680 eura. Dok sam sjedio u apartmanu, Halilagić je brojao novac da provjeri fali li mu šta, a Mahmutović je sjedio u apartmanu i čekao da sve sve završi. Pripadnici FUP-a su na vrlo zavidnom nivou odradili tu akciju. Sve je popraćeno nalogom suda za snimanje audio i videozapisa", ispričao nam je Pinjić.

Direktor Europrofila, firme koja se zbog ove situacije našla pred bankrotom, ističe da su Mahmutović i Halilagić "kriminalci i reketaši koji maltretiraju privrednike", te zbog kojih se objekat i kupci stanova u Sarajevo Tower nalaze u, kako kaže, talačkoj krizi.

Od ukupno 494 stana u Sarajevo Toweru do sada je prodato 420 stanova u izgradnji za koje su kupci isplatili 70 posto sredstava. U slučaju da neko od kupaca zatraži povrat sredstava, Pinjić kaže da novca nema, te da je "novac u betonu, zidovima i cijelom objektu".

"Oni ustvari sada drže taj objekat ne bi li se nekako izvukli iz ove situacije i dokazali njihove tvrdnje da smo mi napravili grešku u izvođenju radova. Mi imamo potvrdu od Građevinskog fakulteta Sarajevo, koji je na zahtjev Općinskog suda izvršio vještačenje svih naših radova, da nismo ništa prekršili iz ugovora ili prekoračili rokove. U nalazu se navodi da smo izvršili sve radove koje je odobrio naručilac radova", dodaje Pinjić.

Radnici Europrofila su u nekoliko navrata izlazili na proteste upozoravajući kako egzistencija njihovih porodica ovisi od isplate fasaderskih radova na Sarajevo Toweru. Mahmutović je kao jedan od investitora ostao dužan blizu milion KM firmi Europrofil, a koja je uložila više od pola miliona maraka za materijale prilikom radova na Sarajevo Toweru.

"Većina radnika je napustila firmu. Snalazili su se kako su znali i umjeli. Ostao je još dio radnika. Firma je pred kolapsom i gašenjem. Banka nas je odmah prebacila iz A kategorije u C kategoriju, te ne možemo dobiti ni kredit, izaći na tender i redovno servisirati svoje obaveze. Mahmutović kategorično i bez ikakvog razloga odbija isplatiti radove jer mu je jedini cilj da objekat, kupce i podizvođače drži u talačkoj krizi. On smatra da će s tim nešto postići na sudu, a mi smo jedini smogli snage da ga prijavimo", rekao nam je Pinjić.

Objekat Sarajevo Tower trebao je biti završen do 31. jula 2019. godine, ali Pinjić nam priča da su se radovi namjenski odugovlačili.

Na kraju razgovora Pinjić ističe kako se nada da će video snimci iznude jasno prikazati sudu "o kakvom je kriminalu riječ".

"Ti kriminalci drže u talačkoj krizi više hiljada ljudi u ovom gradu", zaključio je Pinjić.