Protesti u Sarajevu
92

Radnici Euro Profila traže vraćanje duga: Svi arapski investitori su uništili naše firme

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici sarajevske firme Euro Profil ponovo su se okupili ispred Općinskog suda u Sarajevu gdje čekaju na izjašnjenje o krivici odgovornih osoba Smart Investa Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića, a koji im nisu isplatili novac za fasaderske radove na Sarajevo Toweru.
Zabrinuti zbog sudbine njihove firme nakon što im je optuženi Mahmutović, koji je uhapšen u akciji "Tower", kao jedan od investitora ostao dužan milion KM, radnici poručuju kako je riječ o egzistenciji njihovih porodica.

Trenutno su 53 radnika Euro Profila bez plaće i posla. Dobili su plaću za prošli mjesec, ali ne znaju šta će se dalje dešavati, jer Mahmutović nije uplatio milion KM za izvršene i ugovorene radove.

"Ne znamo šta da radimo i zato smo došli na mirne proteste da vidimo šta će se desiti s našom firmom koja je pred bankotom. Svi ovi arapski investitori su uništili naše firme. Imamo primjer i firme Famus-gradnja koju su oštetili za milion i po KM prilikom izvođenja radova u naselju Dobroševići", kazao nam je jedan od radnika Muhamed Husanović.

Radnici dodaju da je firma Euro Profil uložila više od pola miliona maraka za materijale prilikom radova na Sarajevo Toweru.

Kada završi današnje suđenje, poručuju da će se okupiti pred Ambasadom Kuvajta u Sarajevu kako bi tražili sastanak s ambasadorom.

Naime, Mahmutović koji je investitor s udjelom od 50 posto ne želi potpisati isplatu novca za ugovorene poslove s firmom Euro Profil. U međuvremenu sud Mahmutoviću nije zabranio obavljanje dužnosti direktora kompanije Smart Invest.

Podsjećamo, Euro Profil je podnio krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije 25. decembra prošle godine protiv Smart Investa zbog sumnje da su počinili krivično djelo prevare u privrednom poslovanju. Putem advokatskog društva "Nedžad E. Beća" uputili su Smart Investu i njegovim osnivačima Eanu Almualyju i Meshalu Ianu Almuailiju opomenu pred tužbu.

U dokumentu se navodi kako je Euro Profil zaključio ugovor s Ans Driveom 7. februara 2019. godine o izvođenju radova na termo fasadi, najmu, montaži i demontaži fasadne skele na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower. Na navedeni ugovor Smart Invest je kao suinvestitor dao saglasnost.

Također, navode i to kako su Mahmutović i Halilagić od vlasnika Euro Profila iznudili 60 hiljada KM, od ukupno traženih 200 hiljada KM, zbog čega se protiv njih vodi sudski postupak.