{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH

F
FENA
1.12.2008. u 15:16
0
1
Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH
0
Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH
U povodu bajramskih blagdana, Porezna uprava FBiH podsjeća pravne subjekte i fizičke osobe koji namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika (pjevača, muzičara, glumaca, plesača i dr.) da su dužni u skladu s odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati, podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.
Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravni subjekti i fizičke osobe, organizatori programa koji su dužni prijaviti organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa za vrijeme blagdana Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka izvođenja.

Uz poreznu prijavu, organizator je dužan podnijeti primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača i tačan iznos ugovorene netonaknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uvjetovano izdavanjem ulaznica, organizator je dužan uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koje nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno, održavanje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava FBiH podsjeća da neprijavljivanje organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane ima za posljedicu prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

U slučaju prijavljivanja nerealnog iznosa honorara za izvođače estradnih programa Porezna uprava će u okviru svojih ovlaštenja putem Sektora za obavještajne i istražne radnje poduzeti posebne radnje radi utvrđivanja pravog činjeničnog stanja.

Kao što je obaveza poreznog obveznika da prijavi, obračuna i uplati porez na prihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze što će i raditi tokom praznika.

Porezna uprava upućuje poziv svima koji će takve programe organizovati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše poreznu obavezu.

U Kantonu Sarajevo stopa poreza na prihod od autorskih prava iznosi 20 posto izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: