{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH

F
1.12.2008. u 15:16
0
1
Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH
0
Kulturno-umjetnički i estradni programi moraju se prijaviti Poreznoj upravi FBiH
U povodu bajramskih blagdana, Porezna uprava FBiH podsjeća pravne subjekte i fizičke osobe koji namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika (pjevača, muzičara, glumaca, plesača i dr.) da su dužni u skladu s odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati, podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravni subjekti i fizičke osobe, organizatori programa koji su dužni prijaviti organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa za vrijeme blagdana Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka izvođenja.

Uz poreznu prijavu, organizator je dužan podnijeti primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača i tačan iznos ugovorene netonaknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uvjetovano izdavanjem ulaznica, organizator je dužan uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koje nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno, održavanje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava FBiH podsjeća da neprijavljivanje organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane ima za posljedicu prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

U slučaju prijavljivanja nerealnog iznosa honorara za izvođače estradnih programa Porezna uprava će u okviru svojih ovlaštenja putem Sektora za obavještajne i istražne radnje poduzeti posebne radnje radi utvrđivanja pravog činjeničnog stanja.

Kao što je obaveza poreznog obveznika da prijavi, obračuna i uplati porez na prihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze što će i raditi tokom praznika.

Porezna uprava upućuje poziv svima koji će takve programe organizovati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše poreznu obavezu.

U Kantonu Sarajevo stopa poreza na prihod od autorskih prava iznosi 20 posto izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: