Istraživanje Zeničana
4

Kulturni turizam u ZDK je bogat, ali potrebna je veća podrška svih institucija u kantonu

Piše: E. M.
S prezentacije rezultata istraživanja (Foto: Klix.ba)
S prezentacije rezultata istraživanja (Foto: Klix.ba)
Projektni tim Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u prostorijama fakulteta prezentirao je rezultate istraživanja u sklopu projekts "Stanje i perspektive razvoja kulturnog turizma na području Zeničko-dobojskog kantona".

Projektni tim su sačinjavali prof. dr. ujedno i rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, vanredni prof. dr. Esad Delibašić i viši asistent dr. Mirza Džananović. Zahvaljujući prvenstveno finansijskoj podršci Ministarstva za nauku i obrazovanje Federacije Bosne i Hercegovine tokom 2018. godine provedeno je istraživanje i analiza stanja kulturnog turizma na području Zeničko-dobojskog kantona.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko segmenata poput evidencije kulturnih resursa, izdvajanja za kulturni turizam, analize postojećih strategija razvoja kulturnog turizma, promotivnih materijala, te ispitivanje aktuelnih modela digitalnog mapiranja sadržaja kulturnog turizma u turističkoj ponudi na području Zeničko-dobojskog kantona.

Utvrđeno je da Zeničko-dobojski kanton posjeduje veliki kulturni kapital u formi kulturne baštine, ustanova i organizacija kulture, kulturno-historijskih spomenika i značajnih kulturnih manifestacija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Međutim, rezultati su pokazali da se postojeći resursi ne koriste dovoljno te da je nužno u budžetima lokalnih zajednica i budžetu Zeničko-dobojskog kantona planirati značajnija sredstva za oblast turizma i kulturnog turizma. Nužno je uspostaviti i odgovarajući pravni okvir, formirati Zavod za zaštitu kulturne baštine ZDK, jačati institucionalne kapacitete (info centre, nadležne općinske/gradske službe i nadležna ministarstva), osposobiti infrastrukturu (putne komunikacije, prateće ugostiteljske objekte, turističke info table, digitalnu promociju) i edukovati stručan kadar (turistički vodiči, menadžeri u turizmu)", kazali su iz projektnog tima.

Ovo je prvo istraživanje provedeno na području ZDK u pogledu promocije, ali i poboljšanja kulturnog turizma na području ZDK, a rezultati će pomoći nadležnima da uvide stanje u aktuelnu problematiku i djeluju u pogledu stvaranja što boljih uslova za promicanje kulture u Zeničko-dobojskom kantonu.