{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kultura u RS-u periferna u odnosu na druge oblasti

F
29.1.2009. u 17:11
0
0
Kultura u RS-u periferna u odnosu na druge oblasti
0
Kultura u RS-u periferna u odnosu na druge oblasti
Kultura u RS-u je još periferna u odnosu na neke druge djelatnosti, navedeno je u informaciji o stanju u kulturi u tom bh. entitetu koju je danas usvojila Narodna skupština.
Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović tvrdi da entitetska vlada pruža kulturi optimalnu šansu onoliko koliko sama kultura svojim projektima može da se nametne i izbori za bolji status putem resornog ministarstva i drugih ustanova.

Prošla godina ocijenjena je kao “uspješna” u kulturi i umjetnosti, a organizirane su “brojne značajne manifestacije”.

Kasipović je rekao da je uočen neravnomjeran kulturni razvoj u RS-u zbog čega je Ministarstvo predložilo posebnu budžetsku stavku namijenjenu za programske aktivnosti nerazvijenih lokalnih zajednica i onih u kojima kulturni sadržaj gotovo ne postoji.

Nakon rasprave usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a da Vlada RS-a preispita i predloži način utvrđivanja i dobijanja statusa organizacija od posebnog značaja u kulturi te zaključak Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i ifnormiranje kojim se zadužuje Ministarstvo prosvjete i kulture da u što kraćem roku predloži program uređenja spomen-područja "Donja Gradina" i uputi Skupštini RS-a na usvajanje.

Nakon usvajana ove informacije okončan je nastavak ranije prekinute sjednice Skupštine RS-a, a očekuje se početak novog redovnog zasjedanja parlamenta RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: