|

KULT: Izmijeniti Uredbu Vlade FBiH o poticanju zapošljavanja

KULT: Izmijeniti Uredbu Vlade FBiH o poticanju zapošljavanja
20
F
FENA
2.3.2017. u 10:36
9
komentara
20

dijeljenja
KULT: Izmijeniti Uredbu Vlade FBiH o poticanju zapošljavanja Foto: Arhiv/Klix.ba
Institut za razvoj mladih KULT uputio je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta prijedloge za izmjene Uredbe o poticanju zapošljavanja iz 2016. kojom je predviđeno zapošljavanje sedam do osam hiljada osoba, a za subvencioniranje zapošljavanja planirano je 50 miliona KM.
Institut je na temelju istraživanja primjene Uredbe iz 2016., a na osnovu koje je raspisan i javni poziv za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, kreirao set prijedloga za izmjene Uredbe radi njene uspješne provedbe u ovoj godini.

Svi prijedlozi kreirani su u saradnji s poslodavcima i službama za zapošljavanje, a jedna od ključnih sugestija odnosi se na potrebu proširenja sektora koji mogu učestvovati u programu subvencije na trgovinu, turizam i ugostiteljstvo. Predloženo je i da gornja dobna granica za osobe koje mogu biti obuhvaćene subvencijom bude pomjerena s 30 na 35 godina starosti.

Također, ukazano je i na nedostatke procesa implementacije Uredbe, neophodnost veće medijske promocije, te problem nedovoljnog poznavanja odrednica i uvjeta Uredbe i javnog poziva od poslodavaca koji su već aplicirali, što je posljedično izazvalo odustajanje od aplikacije kada su poslodavci spoznali uvjete kojima ih ugovori obavezuju.

Nakon opsežne analize, kao potencijalno problematičan dio izdvojila se stavka da je poslodavac obavezan u radnom odnosu zadržati zaposlenog radnika još 12 mjeseci nakon isteka subvencioniranja. To također može biti otežavajući faktor i za osobu koja je zaposlena, jer će možda htjeti pronaći drugi posao nakon 12 mjeseci, a naveden je i primjer osobe koja je zaposlena po osnovu Uredbe, ali treba ići na porodiljsko odsustvo.

Jedan od prijedloga je i uvođenje poduzetničke edukacije koja će prethoditi subvencioniranju samozapošljavanja, odnosno podršci vlastitim biznisima mladih, saopćeno je iz KULT-a.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...